08 december 2010

Fakta om invandringens kostnader inte vad sd skulle önska

Via min Industribloggs-kollega Leine hittar jag denna mycket intressanta artikel som skriver om den franska forskaren Xavier Chojnicki som har gjort precis vad sd jämt tjatar om - räknat på invandringens kostnader. Slutsatsen är väl däremot inte vad sd skulle önska; invandring påverkar nämligen knappt alls länders ekonomi sett över tid.
Det är på uppdrag av den franska socialministern som den nya studien tagits fram, som en del i ett större forskningsprojekt. Ekonomen Xavier Chojnicki och hans kollegor på universitetet i Lille har beräknat kostnader och inkomster till följd av invandring i landet år 2005.
[...]
Resultaten visar på plus i statskassan med mellan 37 och 114 miljarder kronor, men Chojnicki själv är noga med att påpeka att summan skulle kunna bli helt annorlunda ett annat år.
[...]
Xavier Chojnicki nämner att USA gjort flera liknande undersökningar, men också Tyskland, Österrike och Spanien. Enligt honom kommer de alla fram till mer eller mindre liknande slutsatser, nämligen att den ekonomiska effekten sett över längre tid är mer eller mindre neutral.
Den slutsatsen passar knappast det rasistiska och högerextrema sd, som skyller problem på invandrare och som vill kasta ut människor till krig, förföljelse och förtryck, som utnyttjar människors oro och skyller allt på invandrare istället för att göra något åt de verkliga problemen.

Men det är en bra grund för oss att bemöta ytterligare en av sd:arnas myter och hitte-på siffror om invandringens kostnader med.

Frågor, påståenden och svar om invandring och rasism

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...