14 december 2010

Ersätt soldaterna i Afghanistan med bistånd!

Imorgon kommer högerregeringen, med stöd av socialdemokraterna och miljöpartiet, att besluta om att fortsätta det hopplösa kriget i Afghanistan. Argumentet som gång efter gång återkommer om varför Sverige ska fortsätta kriget är att man ska skapa säkerhet, bekämpa talibaner, bygga demokrati och rädda landets kvinnor är de vanligaste skälen som upprepas.

Men utvecklingen utvecklingen i Afghanistan idag går i fel håll på i princip alla dessa områden. För samtidigt som antalet utländska soldater har ökat kraftigt i Afghanistan så har våldet blivit allt värre, talibanerna flyttat fram sina positioner och freden blivit allt mer avlägsen.

De framsteg som gjordes för de afghanska kvinnorna efter talibanernas fall 2001 har också gått tillbaka. Människorättsorganisationen Human Rights Watch senaste rapport visar att situationen för de afghanska kvinnorna på flera punkter i själva verket har försämrats de senaste åren. Detta trots, eller kanske på grund av, att Sverige och flera andra länder har soldater där.

Efter att Sverige i nio år haft soldater i Afghanistan är det nu hög tid att vi konstaterar att den internationella militära insatsen misslyckats. Miljoner afghanska flickor förvägras rätten att gå i skolan, de senaste valen har varit allt annat än demokratiska och för alltför många afghaner är fortfarande vardagen kantad av övergrepp och djupaste fattigdom.


Afghanistan toppar statistiken över undernäring bland barn, andelen kvinnor som inte kan läsa och mödradödlighet. Det är faktiskt idag i Afghanistan långt farligare att bli gravid än att vara utländsk soldat. Men samtidigt som en säker förlossning kostar 35 kronor vill den svenska regeringen lägga nästa två miljarder på den militära insatsen nästa år.

Det är hög tid att Sverige bekämpar det verkliga problemet i Afghanistan; fattigdomen, hungern och hopplösheten. Att ha en svensk soldat i Afghanistan kostar lika mycket som att ge 1400 afghanska flickor och pojkar utbildning under ett helt år. När riksdagen imorgon ska rösta om den svenska insatsen i Afghanistan borde valet vara enkelt. Ersätt soldaterna med bistånd!

Bloggat: Björnbrum

Från Konfliktportalen.se: Röda Lund skriver Om Gud inte finns, Stefan Bergmark skriver Början på slutet för biblioteket?, herman skriver När vi generaliserar, och när vi inte gör det, autonomak skriver Självmordsbombare i grannens rabatt, Kaj Raving skriver Lönande att vara medlem i facket, martin skriver Hackerns makt
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Förlagsvis ersätter man inte soldaterna i Afghanistan, utan lägger till extra bidrag om det nu är så pass billigt. Vi har i vilket fall som helst råd med den relativt bra ekonomi vi har nu. Svenska försvarsmaktens personal i Afghanistan skulle i detta fall kunna bl.a. se till att dessa bidrag kommer till användning i form av brobyggande, asfalterade vägar(lösning #1 för att förebygga IED:er), sjukvårds- och kirurgteam ut till byarna med skydd av svenska trupper samt upprättandet och beskyddet av skolor.

Att enbart skicka pengar till den nuvarande afghanska regering skulle ge ytterst lite resultat pga den vid spridda korruptionen. Bidrag skulle därför behöva kommer genom hjälporganisationer som t.ex. Röda Korset och Svenska Afghanistankommittén. Men dessa organisationer skulle ha det svårt att verka i området utan den säkerhet som det svenska soldaterna medför. Utan dem skulle vi istället ha kidnappade svenskar utan tillgång till undsättning.

~ Skarpheden

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...