18 december 2010

Den billiga skinkan har ett pris i lidande

För ett år sedan avslöjade Djurrättsalliansen hur verkligheten ser ut för svenska grisar. Och det var långt ifrån en sörgårdsidyll med fritt bökande grisar, den bild som många väljer att se framför sig när man köper sin svenska skinka. Expressen:
Svenska grisar må ha det förhållandevis bättre än exempelvis danska. Men föreställningen om att den svenska grisnäringen är småskalig och naturnära är lika falsk för det.
Istället handlade det om uppsvällda kadaver, kannibalism, bölder och sår på grisfarmerna och det ser likadant ut idag. Detta förutom kastrering utan bedövning, trängsel, stress och annat som också anses vara ok i grisens vardag. Så ser nämligen verkligheten ut för de svenska grisarna tills de hamnar i slakteriet där stress och hög arbetsbelastning leder till att de kan bli skållade levande innan de hamnar på julbordet. Expressen igen:
På Scans slakteri i Kristianstad passerar 700 grisar i timmen på det löpande bandet. Det lokala facket slog i oktober larm om att arbetsbelastningen och stressen är för hög. Så det är kanske ingen slump att samma fabrik utmärkte sig i den rapport som livsmedelsverket släppte i går, om tillståndet vid svenska slakterier. I Kristianstad har flera grisar av misstag skållats levande. Man har helt enkelt glömt bort att döda dem först.
[...]
En undersökning från 2009 visade att mer än en tredjedel av grisarna vid några av de största slakterierna hade rivskador från slagsmål. Det var förmodligen snarare uppfödningen än slakteriet som gjorde dem störda och våldsamma. Även om slakterinäringen har problem så är det framförallt på gårdarna som djurskyddet brister.
Sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar, men så länge kontrollen är otillräcklig spelar det liten roll.
[...]
Samtidigt är det alldeles för lätt att som köttkonsument skylla allt elände på enstaka bönder. Den billiga skinkan och hårt rationaliserade djuruppfödningen har ett pris i lidande. Det bör man tänka på när man dukar upp sitt julbord.
Den billiga skinkan på julbordet, svensk eller inte, har ett pris i lidande. Om man inte väljer skinka utan rumpa förstås.


Ny utredning av Blackstaby Gris AB from Djurrättsalliansen on Vimeo.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...