27 december 2010

Dags att ställa kapitalismen inför rätta

Jag hörde två nyheter på radion idag som fick mig att börja fundera på om det inte är dags att ställa kapitalismen inför rätta för brott mot folkrätten även om de nyheter jag hörde om kanske snarare bör klassas som terroristhandlingar.

Den ena nyheten handlade om BPs oljeplattform som exploderade den 20 april med elva dödades och flera skadade om följd. Nu visar det sig att inget av säkerhetssystemen fungerade som det skulle. Den andra nyheten handlade om höstens slamkatastrof i Ungern där tio människor dog och många skadades av giftigt avfall från en aluminiumfabrik.

Jag är helt övertygad om att det i båda fallen handlade om ett medvetet risktagande från ledningens sida. Det är nämligen precis ett sånt risktagande som premieras i den kapitalistiska logiken. Oddsen för en olycka är ju extremt liten och vinsten begränsas om man förebygger riskerna som sig bör. Det handlar helt enkelt om en enkel kalkyl där möjligheten till en större vinst i c:a 101 fall av 100 vinner mot ett väldigt litet risktagande, om än med ödesdigra konsekvenser.

Kapitalisterna förespråkar ett system där människor, miljö, djur och natur endast är olika kalkylerade riskposter och kostnadposter. Däremot vill kapitalisterna inte kännas vid konsekvenserna som ofrånkomligen kommer när systemet tillämpas! Istället handlar det om "enskilda fall" hävdar man, och så försöker man nödtorftigt dölja de värsta avarterna. Inte sällan på samhällets bekostnad.

Men det handlar inte om "enskilda fall" annat än i form av enskilda symptom på en ideologi som i grunden är sjuk. I en ideologi som bygger på vinstintresset som det högsta heliga så är konsekvenser som de med BPs oljeplattform i Mexikanska Gulfen och i slamkatastrofen i Ungern en naturlig och ofrånkomlig del.

 
Nytt från industribloggarna från Göran och Leine.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...