03 november 2010

Sjukförsäkringsfusket är en myt, skattefusket en verklighet

Idag kunde jag hämta det senaste numret av Dagens Arbete i brevlådan. Tidningen håller ofta hög kvalitet med intressanta artiklar och reportage. Detta nummer utgjorde inget undantag då man publicerar en gedigen granskning av av fusket med vårt socialförsäkringssystem, inte minst då fusket med sjukförsäkring som den högerregeringen ansåg att det fuskades så mycket med att man utan problem skulle kunna spara in en miljard på att minska "fusk, missbruk och överutnyttjande inom sjukförsäkringen".

Fast i själva verket så handlar granskningen om en nedmontering av den myt som skapats kring bilden av det omfattande fusket, en myt jag skrivit om tidigare.
Försäkringskassans jakt på bidragsfuskare ledde till 320 fällande domar förra året. Trots att fusket beskrivits som ”omfattande” utgjorde det endast 0,04 procent av alla utbetalningar 2009.
Man sätter också jakten på fusket i perspektiv.
När kostnaden för sjukskrivningarna rusade iväg till 132 miljarder i början av 2000-talet hotades statsfinanserna enligt flera debattörer. Färre bryr sig om att 133 skattemiljarder aldrig når statskassan varje år.
Läs det långa reportaget här; Helt sjukt om fusk och fel, eller i form av dessa kortare artiklar;
Det omfattande fusket; 0.04 procent
Helt sjukt om fusk och fel
Regeringen räknade med att spara miljarder
Skattefusk för miljarder medan de sjuka jagas

Mer läsning i ämnet på den eminenta bloggen Ett hjärta RÖTT, liksom hos Politik och poesi.


Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket vettigt reportage. Det är bara att sprida.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...