26 november 2010

Sent ska Karin Helmersson (c) vakna

I dagens Barometern (dock inte på nätet) kan man läsa om hur centerpartisten Karin Helmersson oroas över den kommande generationsväxlingen inom omsorgen och att omsorgspersonalen i Nybro är dåligt utbildad. Därför vill hon öka statusen på yrket genom att utbildning värderas.

Sent ska syndaren vakna eller nåt liknande skulle man kanske kunna säga om det. Eftersom jag utgår ifrån att Helmersson inte röstade Rödgrönt så har hon ju själv bidragit till hur situationen ser ut med fyra år av högerpolitik där mer än 25000 anställda har försvunnit som konsekvens av neddragningar inom välfärden. Framför allt till att den är betydligt svårare att förändra än den skulle varit vid ett Rödgrönt styre.

De Rödgröna var nämligen överens om att förutom satsningar på mer personal inom välfärden även skjuta till resurser och satsa på ett omfattande generationsväxlings och traineeprogram i välfärden, just för att möta de problem som Helmersson nu ser. Men Helmersson, och alltför många andra, såg uppenbarligen inte detta som en viktig fråga vid valet utan valde att rösta för sänkt skatt istället.

Det valet innebär att nu lämpar regeringen över dessa kostnader på kommunen istället (plus en massa andra kostnader som kommunen inte får täckning för). Istället för mer och bättre utbildad personal så blir resultatet av högerregeringens skattesänkningar att kommunen nu tvingas ställa kompetensutveckling för omsorgspersonalen mot antalet anställda - och mot barngruppernas storlek i förskolan eller renoveringar av ishallen.

Prioriteringar måste alltid göras i kommunen, men givetvis blir det skillnad på dessa prioriteringar beroende på om regeringen, som den sittande, väljer att dränera kommunens kassa på åtskilliga miljoner eller eller om man, som de Rödgröna, istället hade valt att skjuta till pengar för rejäla satsningar. Fast det verkar vara något som många högerpolitiker helt enkelt inte vill låtsas om.

Läs också Ett hjärta RÖTT om det ökande bidragsberoendet i högerpolitikens spår, Löntagarbloggen om att industriarbetare är sjukare än andra och Tomas Jonsson om att Sverige fortsätter var kallt - inte bara i politiken. Jöran Fagerlund menar avslutningsvis att det är barockt med miljardöverskott samtidigt som välfärden kvävs. Kan bara hålla med.


Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...