15 november 2010

Risk för mer järnvägskaos när högerregeringen drar ner på underhållet

Få som åkte tåg någon gång under förra vintern kunde undgå att drabbas av det kaos som rådde. Man kan tycka att den svenska järnvägen bör klara en svensk vinter, ändå ser det mörkt ut under högerstyret. Att järnvägen faktiskt inte har råd med högerregeringen står återigen klart när man budgeterar för fortsatt förfall.

Förutom att regeringen minskar på investeringarna i nya spår med nästan 70% i sin budget, så har dessutom Trafikverket lämnat in en skrivelse där man konstaterar att man inte kommer att klara av underhållet ens på den järnväg som redan finns för år 2011. Detta eftersom regeringen minskar underhållet av järnvägen med 700 miljoner kronor om året.

Sämre punktlighet, ökat antal stora trafikstörningar och risk för att godstransporter flyttas från tåg till väg. Det blir konsekvenserna rapporterar Riksdag & departement:
Den största förändringen är att punktligheten kommer att sänkas från 95 procent till 87 procent på samtliga bantyper, skriver Trafikverket.
Mängden av stora driftstörningar kommer att öka successivt, och flera situationer liknande vinterkaoset 2010 kan komma att uppstå. Det ställer stora krav på beredskap när anläggningarnas tillstånd försämras och behovet av investeringar ”accelererar”, som Trafikverket uttrycker det.
För att klara miljömål och för att Sverige ska behålla sin internationella konkurrenskraft så behöver vi en regering som vågar satsa på järnvägen och Vänsterpartiet kräver att politiken läggs om för att möta behoven genom massiva satsningar på nya järnvägar och kraftigt höjda anslag till banunderhåll.

Men tyvärr så är det en högerregering som sitter vid makten...

Bloggat: Ulla Andersson, Alliansfritt Sverige1, 2, Linda Fleetwood, Svensson, Peter Andersson,


Media: R&D, DN1, 2SR, SvtSvD1, 2,
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Det räcker inte med ny partiledare, Hans Norebrink skriver Seger trots Stalin, Michael Voss skriver Lars Hedegaard gør hele venstrefløjen til sympatisører af Blekingegadebanden, Röda Lund skriver Super Marxio!
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...