01 november 2010

Regeringens neddragningar på arbetsmiljön kostar miljarder

Varje år kostar skador i arbetet samhället mångmiljardbelopp, rapporterar Dagens Arbete. Det finns inte mycket forskning om de samhällsekonomiska kostnaderna men om våra arbetsskador tar lika mycket av BNP som i Nederländerna skulle det handla om närmare 90 miljarder kronor, skriver man. Enbart dödsolyckorna i arbetet kostar årligen cirka 1 miljard kronor.

Bland det första som regeringen gjorde efter valet 2006 var att lägga ned Arbetslivsinstitutet, som bedrev viktig forskning om arbetsmiljö och arbetsmiljörelaterade hälsofrågor, och dra tillbaka pengarna som skulle ha gått till vidareutbildning av skyddsombud. Dessutom minskades anslagen till Arbetsmiljöverket så att arbetsmiljöinspektörerna, som ska bevaka att arbetsgivarna uppfyller sitt arbetsmiljöansvar, blev betydligt färre.

Resultatet är att Sverige halkar efter i arbetsmiljöforskningen, att skyddsombuden fått sämre förutsättningar att klara sina uppdrag och att det blivit betydligt färre arbetsmiljöinspektioner. På många håll är också kunskaper för att får ett fungerande arbetsmiljöarbete bristfälliga.

Konsekvenserna av att regeringen inte heller i sin nya handlingsplan föreslår några reella förbättringar blir alltså att samhället belastas med miljardkostnader för att företagen inte avkrävs ett ansvar för allas rätt till en arbetsplats där man slipper riskera sin hälsa. Men framför allt så innebär det en mängd personliga tragedier där de verkliga priset av regeringens nedskärningar kommer att betalas av enskilda individer och deras anhöriga.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...