21 november 2010

Regeringen budgeterar för nytt tågkaos

Få som åkte tåg någon gång under förra vintern kunde undgå att drabbas av det kaos som rådde. Man kan tycka att den svenska järnvägen bör klara en svensk vinter, men prognosen för det ser mörk ut under högerstyret. Att järnvägen faktiskt inte har råd med högerregeringen står återigen klart när man nu budgeterar för fortsatt förfall och en återupprepning av tågkaoset i början av 2010.

Några av de främsta orsakerna bakom tågkaoset var att det saknas spårkapacitet nog att köra tillräckligt mycket tåg på och en ovilja att satsa på upprustning och underhåll av järnvägsnätet. Trots detta så minskar regeringen nu på investeringarna i nya spår med nästan 70% i sin budget.

Dessutom så har nu Trafikverket lämnat in en skrivelse där man konstaterar att man inte kommer att klara av underhållet för år 2011 ens på den järnväg som redan finns. Detta eftersom regeringen i sin budget minskar på underhållet av järnvägen 700 miljoner kronor om året.

Trafikverket konstaterar att konsekvenserna skulle bli förödande, med mer än dubbelt så många försenade tåg under 2011. Sämre punktlighet, ökat antal stora trafikstörningar och risk för att godstransporter flyttas från tåg till väg är bara något av det man varnar för eftersom det kommer saknas totalt en miljard kronor för underhåll och drift av det svenska järnvägsnätet.

Vi behöver mer än någonsin öka järnvägssatsningarna för att minska den lokala och globala miljöpåverkan och för att Sverige ska kunna behålla sin internationella konkurrenskraft. Vänsterpartiet kräver därför att politiken läggs om genom massiva satsningar på nya järnvägar och kraftigt höjda anslag till banunderhåll, för att möta nuvarande och framtida behov.

Sverige behöver en regering som vågar satsa på järnvägen. Tyvärr så har vi istället en högerregering vid makten.

Kaj Raving (V)

Lästips:
Göran Fagerlund om att Jonas Sjöstedt inte släpptes in i Västsahara
Jonas Sjöstedt själv med lite valanalys
Nicke Grozdanivski om IF Metalls senaste avtal


Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...