15 november 2010

Praktikanter ersätter riktiga jobb

Jag blev tipsad om en artikel som visserligen är ett år gammal, men som visar på ett problem som är aktuellt även idag. Nämligen det att praktikanter och bidragsanställda tränger undan vanliga anställda något som bekräftades av åtskilliga arbetsförmedlare som jag talade med under valrörelsen.

Men trots att Arbetsförmedlingen alltså är medveten om problemet så kan de inget göra eftersom de är tvingade att uppfylla en kvot som regeringen beslutat om. Kvoten säger att AF måste få ut ett visst antal i praktikplatser osv, oavsett det verkliga behovet. Och arbetsköparna tackar och tar emot.

Men hur jobben kan bli fler genom att arbetsköparna får bidrag för att ta emot gratis arbetskraft istället för dem som sagt upp har jag svårt att förstå. Svaret är givetvis att det blir de inte utan det enda som sker är att arbetsköparnas möjligheter att utnyttja utsatta människor ökar.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Kenneth M Forsberg sa...

Varje arbetsmarknadsområde har en kvot som fördelas på de arbetsförmedlingar som ingår i varje kvot. Varje arbetsförmedling har beting som varje arbetsförmedlare skall uppnå och som används vid utvecklings- samt lönesamtal. Den som inte når upp till det beting som förväntas, får svårare att kunna argumentera för höjd lön. Ingen lägre chef eller arbetsförmedlare sparkas dock med anledning av att vederbörande ej har nått upp till betinget. Det finns alltså inga kvoter som måste uppfyllas. Behovet som styr praktikplatser är helt fokuserat på den arbetssökande individen. Arbetsförmedlingen får inte ersätta företags behov av arbetskraft med praktikanter. Tvårt om! Varje praktikant skall ha en plan med praktiken och en handledare skall ägna arbetstid åt att handleda praktikanten.

Kenneth M Forsberg

Kaj Raving sa...

Kvoter - beting. Låter som same same för mig. Och upplevs så av arbetsförmedlare jag har talat med.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...