12 november 2010

Men grattis Mc Donalds…

”Vi tycker det är en ineffektiv åtgärd” det är regeringens eget finanspolitiska råds dom om högerregeringens främsta satsning för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Högerregeringens misslyckande är monumentalt och massarbetslöshet har i stället bitit sig fast bland ungdomar. Nästan var tredje ungdom har inte ett arbete att gå till idag!

Men regeringens svar för att möta ungdomsarbetslösheten är inte att stödja arbetsgivare som anställer ungdomar som faktiskt är arbetslösa. Istället införde man ett generellt bidrag för alla företag som har ungdomar anställda, oavsett om de anställer eller inte. Kostnaden för detta ineffektiva bidrag är 16 miljarder.

Om miljardrullningen överhuvudtaget skapar några nya jobb är oklart. Klart är däremot att i två av de branscher som sysselsätter flest ungdomar, privat detaljhandel och hotell och restaurang, så har andelen ungdomar minskat i stället för att öka. Detta trots att det totala antalet anställda har ökat.

Nog är det djupt tragiskt att regeringen på detta sätt väljer att låta tusentals ungdomar fastna i en destruktiv arbetslöshet i stället för att lösa problemet med en politik som investerar i jobb och utbildning för att skapa full sysselsättning. Det vore viktiga insatser för att ge unga en väg in i arbetslivet. Men det innebär inte att det inte finns vinnare med regeringens politik.

Vissa kan nämligen skratta hela vägen till banken. Företag med många unga anställda kan nu håva in miljoner av våra skattepengar till årets vinst utan att det behöver leda till nytt arbete för en enda ungdom! McDonalds ensamt tjänade 140 miljoner kronor förra året på regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga.

Ungdomar idag behöver är riktiga jobb och framtidstro – men drog en nit när högerregeringen vann valet. Men grattis Mc Donalds…

Kaj Raving (V)


Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...