14 november 2010

Kristdemokrater bekräftar bilden av ett reaktionärt, gammalmodigt parti

Kristdemokraterna i Kalmar län bekräftar bilden av ett gammaldags reaktionärt och patriarkalt parti med moraliska värderingar som knappt var fräscha ens under tidigt 1900-tal. Visserligen så accepterar man numer åtminstone att kvinnor engagerar sig politiskt, men uppenbarligen inte att de tar plats, klär sig och på annat sätt agerar på ett sätt som bryter mot de fastställda moraliska kd-normerna.
Tatuerad, piercad, ung, kvinna, utmanande klädsel och frispråkig. Det blev lite väl mycket för KD. Det omöjliga blev till slut omöjligt och Anna-Stina Stenbäck lämnar politiken. 
Det är trist för, politiken i Kalmar län kommer att bli lite fattigare utan Anna-Stina. Under valrörelsen har jag mött henne under flera debatter och kunnat konstatera att vi inte på något sätt är överens, tvärtom. Det finns nog få åsikter, om någon, som vi kan enas kring. Hon har alltså fel i i princip allt och hon representerar en människosyn som jag inte kan förlika mig med. Men det är ju mångfalden av åsikter i politiken som gör den spännande och håller den levande.

Men säga vad man vill om Anna-Stina, hon bröt definitivt upp bilden av en kristdemokrat i vissa stycken. Givetvis så framhöll hon i grunden samma gamla reaktionära, bakåtsträvande politik som alla andra kristdemokrater men med den bild av ett "modernare" kd som Anna-Stina ändå representerade blev det uppenbarligen för utmanande ändå för att tolereras inom kd.

Men som Birgitta skriver så är problemet större än att en enskild individ lämnar politiken:

Dels för att vi politiska partier ska tillvarata unga människor som vill engagera sig partipolitiskt (såna har vi inte så många att man kan slösa med dem), dels för att detta är ytterligare ett bevis på att unga kvinnor blir motarbetade på den politiska arenan. Det är ett stort bekymmer.

Män har makten. Traditionerna har makten. Konventionerna har makten. Kanske har konservativa partier större problem än radikala med de här frågorna, men problemen finns överallt om än i olika grad. 
Jag kan inte säga att jag har svaret eller någon lösning, annat än att det är viktigt att man är medveten om hur det ofta ser ut och rannsakar sig själv och sina egna utgångspunkter. Det är allas vårt ansvar. Men säkert blir det inte lättare att rekrytera vare sig unga eller kvinnor till politiken när det blir sådana här bilder av hur politiken fungerar som visas upp.

Intressant i detta är också kommentarerna till artikeln från diverse sd:are som uppenbarligen inte tycker att kd är reaktionära nog men som ändå passar på att ondgöra sig över muslimer och deras kvinnosyn som tydligen kommer att tvinga alla att bära slöja inom en snar framtid. Idioter!

Bloggat: Birgitta Axelsson Edström, Alliansfritt Sverige,Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Rent generellt vore det trevligt med lite fler personer inom politiken som bryter mot stereotyperna, några slipsgossar med backslick inom (v), kanske en lusekofta på en (m) – och givetvis mera piercing inom (kd). Tjohopp! /P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...