05 november 2010

Kriget i Afghanistan är en destruktiv återvändsgränd

Nio år av svenskt krig i Afghanistan vittnar om att krigsinsatsen där är ett stort misslyckande. Våldet har ökat och spridit sig till allt större delar av landet. Talibanerna flyttar fram sina positioner trots att antalet utländska soldater har ökat. Svenska soldater, för att inte tala om tusentals civila Afghaner, har dött i ett krig som inte kan vinnas militärt. Detta misslyckande vägrar dock bombhögern att ta till sig i de partiövergripande förhandlingar som förts.

Vänsterpartiet väljer därför att stå utanför uppgörelsen om Afghanistanpolitiken. Högerregeringen är helt enkelt inte intresserad av att avsluta kriget, och resultatet blir därför att Svenska trupper kan komma att vara kvar och strida vid sidan av USA:s och Nato:s Afghanistantrupper även efter 2014. Det kan vi aldrig ställa upp på!

Sverige bör bidra till att skapa förutsättningar för fred och demokrati i Afghanistan. Våra pengar bör gå till skolböcker – inte vapen, till barnmorskor – inte soldater, till minröjning – inte bomber, till att skapa fred och välstånd – inte krig och förödelse.

Kriget i Afghanistan är en destruktiv återvändsgränd. Vänsterpartiet vill se en rörelse för fred och solidaritet. Vi kräver därför att de svenska trupperna tas hem så snart som det är möjligt att genomföra på ett ansvarsfullt sätt, och att det civila biståndet ökas istället. För det svenska och för det afghanska folkets skull!

Kaj Raving (V)Från Konfliktportalen.se: Hans Norebrink skriver Religiös ondska, Anders_S skriver Varför i herrans namn skulle hovet stämma förlaget?, jesper skriver Vem vare som fucking rösta?, Kaj Raving skriver Kanske du ska försöka se verkligheten utan blå dunster framför ögonen Hillevi?, Lasse Franck skriver Vilket är bäst – brett eller rätt?
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...