19 november 2010

Chocksänkning av a-kassan i utförsäkringarnas spår

IF Metall och en rad andra förbund sänker nu avgiften till a-kassan. Lägre arbetslöshet och fler som blir utförsäkrade gör att arbetslöshetsavgiften, som regeringen har beslutat om, kan sänkas. I dag betalar IF Metalls medlemmar 300 kronor varje månad i arbetslöshetsavgift. Från årsskiftet sänks avgiften till 75 kronor.

Det är i och för sig glädjande att man nu får mer över i plånboken, men det är definitivt inte lika kul att en tungt bidragande orsak till sänkningen är att många som blev arbetslösa under krisen nu har blivit utförsäkrade och att det innebär att kostnaderna för a-kassan sjunker. Mina långtidsarbetslösa kamrater får alltså betala priset för att vi med jobb ska få lite mer i plånboken. Det känns definitivt inte ok!

Dessa utförsäkrade kanske står helt utan inkomst eftersom a-kassan ger ersättning under maximalt 300 dagar. Kostnaderna för dem som går på aktivitetsstöd eller i värsta fall blir utförsäkrade betalas inte av a-kassan och då kan avgiften sänkas.Arbetslöshetsavgiften bestäms av hur mycket a-kassan betalar ut i ersättning totalt. Det har den borgerliga regeringen bestämt. När fler nu lämnar a-kassan, antingen för att de förbrukat sina dagar eller för att de fått jobb, kan avgiften sänkas.

Den enes bröd den andres död - borgarstyle...


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Inte värre än en fylla eller alkoholproblem, Hans Norebrink skriver Dröm om nyskapad samhällsgemenskap, Stefan Bergmark skriver Det trygga Malmö, admin skriver Mot en delad föräldraförsäkring, Lukas Löfling skriver Skarp kritik mot datalagringsdirektivet
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Snart kommer chocksänkning av lönerna också. Det börjar med ungdomarna, fortsätter sedan (kvinnor har ju redan lägre löner än män för samma jobb), kortare arbetsvecka, gratisarbete osv. Snart faller Saab, det blir många arbetslösa där. När de europeiska åtstramningspaketens effekter ger genomslag inom exportindustrin och regeringens passiva arbetsmarknadspolitik spär på bilden kommer slutligen fastighetsbubblands bristande och sätter pricken över i-et. Då blir det nog "inne" med solidaritet igen. Men inte förrän den egna försörjningen står på spel. Dessförinnan kommer kamratandan att vara densamma, dvs slå på den som redan ligger helt ok så länge det inte drabbar mitt jobb/huslån/lönetc.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...