09 oktober 2010

Ytterligare nedskärningar i välfärden att vänta - Eller: vad var det jag sa!

Under högerregeringens första fyra år försvann tiotusentals undersköterskor, lärare och sjuksköterskor försvunnit från våra gamla, barn och sjuka. Nedmonteringen av välfärden inleddes för att regeringen skulle kunna genomföra sina historiskt stora skattesänkningar. Inför valet lovade Reinfeldt att den av regeringen inslagna vägen linjen skulle fortsätta samtidigt som man hävdat att man satsar på välfärden.

Vad det innebär i praktiken skrev jag om för ungefär tre månader sedan, då jag skrev följande:
Högern miljardsatsar på välfärden - påstår man. Det handlar om nio miljarder kronor som man vill satsa under nästa mandatperiod. Och som det bör göra med valfläsk så låter det ju bra. Fast ute i verkligheten så täcker statsbidraget inte mer än en bråkdel av det verkliga behovet för att värna välfärden och rädda jobben i kommunerna.

Dessutom: av dessa pengar så är en tredjedel ett nytt tillfälligt statsbidrag till kommunerna och tillfälliga bidrag kan kommunerna inte bygga sin verksamhet på. Man kan inte anställa fler undersköterskor, lärare, förskolelärare osv när man inte vet om man kan behålla dem i mer än ett år.

I själva verket så innebär alltså högerns välfärds-"satsning" ingenting annat än att man lovar att under nästa mandatperiod fortsätta den nedmontering av välfärden man så framgångsrikt har inlett under sina snart fyra år vid makten.
Nu visar det sig också att regeringens "satsning" på välfärden i praktiken innebär att vi kommer att få se rejäla neddragningar när det nästa år kommer fattas nära 20 miljarder kronor för att kommuner och landsting ska kunna upprätthålla välfärden.

Det kommer knappast att bli lättare att föra någon form av vänsterpolitik i kommuner och landsting de närmaste fyra åren. Och tyvärr kan jag bara säga: Vad var det jag sa...


Bloggat: Alliansfritt, Roger Jönsson, Röda Malmö, Annarkia,
Media: AB1, 2, 3, 4, DN1, 2, KA1, 2, LO-tidningen, Ex1, 2,
Från Konfliktportalen.se: autonomak skriver Dagens vits, Anders_S skriver Försvunnen 19-åring hittad?, loaderrorready skriver En bostad ska vara en rättighet, L. O. K. Ejnermark skriver Rebecca & Fiona – mix av socialism och ytlighet
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Wonder Warthog sa...

Det är en märkligt Orwellsk värld vi lever i! Minus 20 miljarder blir en satsning på välfärden vilket bara kan vara rätt om man betänker perspektivet att man kan dra ner ännu mer. Kriget i Afghanistan är ett fredsuppdrag trots att "fighting for peace is like fucking for virginity". Håhå jaja, när kommer sanningen och knackar på och kräver att få tillbaka språket?

Kaj Raving sa...

Ja, nyspråket vinner nya segrar i takt med att sviterna efter politiken blir allt tydligare.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...