16 oktober 2010

Ta hem de svenska trupperna

Nu har ytterligare en svensk soldat dött i Afghanistan, den sjätte i raden. Frågan är ur många fler som ska behöva dö i ett krig om inte kan vinnas innan regeringen inser att man inte kan kriga fram demokrati och utveckling. Sverige bör bidra till att skapa förutsättningar för fred och demokrati i Afghanistan. En viktig förutsättning för detta är ett tillbakadragande av de svenska trupperna till förmån för ökade civila insatser och bistånd.

Skillnaden mellan regeringen och de Rödgröna blir nu ännu tydligare genom denna tragiska händelse. USA och de flesta, om inte alla, av de övriga länderna i Afghanistan har redan deklarerat att man kommer att dra tillbaks trupperna. Sveriges högerregering är snart ensamma om att ivra över att få leka krig i andra länder på andras, inte minst svenska soldaters, bekostnad. Samtidigt så kom de Rödgröna under valrörelsen efter påtryckningar från Vänsterpartiet överens om att det svenska tillbakadragandet från Afghanistan skulle starta redan under nästa år, 2011.

Nu krävs att regeringen tar ett snabbt beslut om att ta hem de svenska trupperna. Det skulle vara en viktig politisk signal om man vill att ersätta krigshetsandet  med ökat civilt stöd och bidrag till politiska lösningar. Dessutom slipper kanske fler svenska soldater dö i ett hopplöst krig.

Bloggat: Jinge1, 2, Fotolasse, Oven, Röda Malmö, Krassman, Svensson, Alltid rött,Media: Ex1, 2, AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN1, 2, 3, SvD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SR1, 2, Svt,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...