19 oktober 2010

Reinfeldt motarbetar fackliga rättigheter

Reinfeldt och moderaterna säger sig ofta förespråka arbetsrätten och fackliga rättigheter. Men retoriken är en sak och hur man verkligen agerar något helt annat och skrapar man på fernissan så kommer den rätta mörkblå färgen snart fram igen. Men istället för att som tidigare gå till frontalangrepp mot facken så ser Reinfeldt nu till att försvaga dem och arbetsrätten bakvägen istället. Inte minst genom att använda sig av EU som alibi.

När Lavaldomen föll och EU:s regelverk försvagade den svenska arbetsrätten då valde nämligen högerregeringen att kapitulera och anpassa svensk lag. Man valde till och med att gå längre än vad EU krävde och genomförde historiska försämringar av de fackliga villkor förhandlingsrätten, rätten att teckna kollektivavtal och rätten att vidta stridsåtgärder. De rödgröna var däremot överens om att efter ett regeringsskifte riva upp Laval-lagen och påbörja ett arbete för att garantera att den svenska modellen.

Det finns dock tillfällen när regeringen sätter sig upp mot EU. För när EU-kommissionen, som knappast gjort sig känd för att vara arbetarvänlig, istället hotar att dra Sverige inför EG-domstolen, eftersom regeringens uppluckring av LAS (lagen om anställningsskydd) gör det för lätt för arbetsköpare att missbruka otrygga anställningar så väljer högerregeringen att ta strid för att få behålla de nuvarande reglerna.

Nu berättar tidningen Kollega om att ett direktivförslag som går ut på att stärka de fackliga rättigheterna inom EU har lagts av den italienska före detta kommissionären Mario Monti. Direktivet innebär att vissa grundläggande fackliga rättigheter garanteras i lag, däribland strejkrätten och rätten att teckna kollektivavtal. Inte på nåt sätt tillräckligt men ett litet steg åt rätt håll ändå.

Men att fackliga rättigheter ska garanteras i lag, även om det handlar om så basal rättigheter som i direktivet, är dock ingenting som Reinfeldt och högerregeringen vill veta någonting av. Så för att slippa detta otyg så har man lobbat intensivt tillsammans med Storbritanniens regering för att EU-kommissionen inte ska acceptera förslaget. Även ett aldrig så litet steg mot ökade fackliga rättigheter inom EU är uppenbarligen för mycket för den svenska högern.

Där ser man hur man hur tunt fernissan i själva verket ligger över samma gamla klassiska fackföreningsfientliga politik som man alltid haft.

Löntagarbloggen kan man läsa mer om hur regeringen arbetar aktivt för att riva värnen som skyddar den fackliga verksamheten.


Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Bra skrivet! Helt klart är fernissan fullständigt genomskinlig! Det har ju inte talats speciellt mycket om EUs fattigdomsbegrepp som svenska M och bla Berlusconis jobbat hårt för att avskaffa. Man fick igenom att varje EU-land får ha sitt eget fattigdomsbegrepp! Det är ju ganska lätt att se varför M vill slippa bli kritiserade av självaste EU när lönerna, A-kassorna och socialbidragen sjunker som blysänken. Detta måste fram i rampljuset!

Kaj Raving sa...

Det är ju tydligt hur man använder EU som murbräcka när det passar deras syften

The Golden Girl sa...

Så sant...Bra skrivet!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...