10 oktober 2010

Bättre skola när man följer forskningen

När Nossebro skola i Essunga kommun bestämde sig för att jobba i enlighet med vad den pedagogiska forskningen säger, så gick man från att vara näst sämst i Sverige mätt i andel behöriga elever till gymnasiet. Nu är man bäst.

Det är egentligen inga konstigheter. I stället för att som skolmajor Björklund struntar i vad forskning och skolverk säger, och bara ropa på mer pekpinnar, elitklasser och hårdare tag i skolan så bestämde man sig alltså för att följa forskarnas råd och vände på tankesättet man jobbat utifrån dittills.
- Vi har tänkt om. Tidigare skyllde vi på eleverna, "de kan inte bättre". Men det kan inte vara elevernas fel när vi har god lärartäthet och goda resurser. Det är vårt ansvar att alla ska kunna lyckas, säger Lasse Björkqvist.
Det innebär att man har slutat med sortering och utgallring av besvärliga elever. Alla elever ska få gå i en vanlig klass och ingen ska tas ut ur klassen. Istället har man ökat lärarresurserna i klassrummen, så  om en elev behöver extra stöd så ska det stödet ges i klassrummet.

Alla elever oberoende av klass, etnicitet, funktionsnedsättning eller kön ska ha samma rätt och möjlighet att tillägna sig kunskaper. Skolan ska kompenserar för elevernas olika förutsättningar så att alla ska ges likartade möjligheter att få kunskap. Så arbetar man i Nossebro skola, men frågan är givetvis varför man inte gör det överallt? Svaret är givetvis att det är major Björklund som formar skolpolitiken...


Bloggat: Svensson, Stockholmsvänstern, Malmövänstern,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Fredrik sa...

bra blogg. Jag lånar bilden på majoren. ;)

Upp till motstånd!

Kaj Raving sa...

Tack för det och bara låna du =) Jag har själv lånat den nånstans ifrån.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...