18 september 2010

Det handlar om värderingar...

Jag har gråtit. Ja, jag har bölat som ett barn. Jag har traskat varv efter varv runt lägenheten som en rastlös hund. För det finns ingenting annat att göra. Det svek som Alliansen visat de allra svagaste lämnar mig alldeles uppgiven och oförstående.

Idag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet. Nu ska jag berätta om de senaste fem åren av hennes liv.
Så inleder Emelie blogginlägget som kanske kommer att avgöra valet. Hon berättar om sin mamma som lider av den allvarliga och sällsynta sjukdomen Akromegali och hur hennes liv föll ihop när hon kastades ut från sjukförsäkringen med högerns brutala regelverk. Emelies mamma är en av alla de som betalar priset för att paret Reinfeldt har fått en skattesänkning på över 100000 per år.

Men Emelies mamma är bara en av alla de enskilda personer som drabbats av regeringens utförsäkringskedja. Jag träffat många personer som kan berätta om hur en tillvaro med en rimlig ekonomisk trygghet har bytts ut mot osäkerhet och hur de nu har problem att klara av de mest grundläggande behoven i tillvaron. En undersökning som nätverket Resurs har gjort visar att en stor del av de utförsäkrade aldrig har råd att äta två lagade mål mat om dagen.

Sjukförsäkringen borde finnas till som ett skyddsnät för att alla ska kunna känna sig trygga med att tillvaron inte behöver krascha mer än nödvändigt vid sjukdom eller skada. Så kan man inte med bästa vilja säga att det ser ut med högerns regler.

I stället för ett skyddsnät så har vi fått en ättestupa i form av en utförsäkringskedja med rigida kollektiva tidsgränser för hur länge du får vara sjuk. Men sjukdom försvinner inte för att den förbjuds och ingen blir friskare av att man sparkas ut från sjukförsäkringen och hamnar sist i kön av arbetslösa.

Vänsterpartiet vill att alla ska kunna känna sig trygga med sjukförsäkringen och vill därför avskaffa utsorteringskedjan. Fasta tidsgränser ska ersättas med att hänsyn tas till varje enskild individ i varje enskilt ärende. Sjukförsäkringen bygger på inkomstbortfallsprincipen och vi vill därför höja taket i sjukförsäkringen till 10 basbelopp och ersättningsnivån till 80 procent så att alla har något att vinna på att försvara den generella välfärden.

Sjukdom ska inte behöva leda till fattigdom!

Emelie avslutar blogginlägget om sin sjuka mamma såhär:
Det är som skojfriska personer säger, enda giltiga skälet till frånvaro är egen begravning. Det är vad Alliansen säger också. Men de skojar inte.

Detta är Sverige 2010, under borgerligt styre. För mig är inte detta vilket val som helst. Det handlar inte om abstrakta plånboksfrågor eller ens rena ideologiska ståndpunkter egentligen. Det handlar om en människa och hennes rätt till värdighet.  
Det handlar om en människa som drabbats av den cyniska högerpolitiken, tillsammans med tusentals andra offer, som Reinfeldt inte vill kännas vid. I stället väljer han att skylla ifrån sig och ljuga. Blir det fyra år av högerstyre till som blir offren åtskilliga tusen fler.

Valet imorgon är i första hand ett värderingsval! Därför måste vi rösta bort högerregeringen.

För när vi går till valurnan så kan vi välja att fortsätta låta vinstintresset och egenintresset styra Sveriges utveckling. Eller så väljer vi att rösta för ett samhälle där vi håller ihop, där solidariteten är vägledande och där vi tillsammans bygger Världens bästa välfärd – utan vinstintressen.

Under fyra år av högerstyre har vi sett hur klyftorna mellan fattiga och rika och mellan kvinnor och män har ökat. Vi har efter fyra år av högerstyre idag fler fattiga ungdomar, fler fattiga ensamstående mammor och fler fattiga barn än vi kanske nånsin tidigare haft i modern tid. Vid valurna så står vi inför valet om det är den utvecklingen vi vill fortsätta eller om vi vill ha ett samhälle som håller ihop.

Vill vi ha ett samhälle där Emelies mamma får sällskap av ytterligare tusentals olyckssystrar och -bröder? Det vill inte jag! Jag vill vara med och bygga ett samhälle där ingen lämnas utanför utan där vi i stället håller ihop och tar hand om varandra. Jag tror att ett sånt samhälle är bättre - för alla. Det handlar om värderingar...


Media: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8, DN1, DN2, DN3, Arbetaren, Ex1, Ex2, Sydsvenskan,
Bloggat: Jinge, Svensson, Jöran Fagerlund, Alltid rött, Alliansfritt, Storstad, S-buzz, Annarkia, Mikael, Ett hjärta RÖTT, Trotten, Esbati, KallaSverige, Emil, Alliansfritt,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...