08 augusti 2010

RUT, skola och vårdnadsbidrag

Det finns mycket att skriva om idag samtidigt som jag tittar på live-sändningen från Vänsterpartiets valupptakt i Gnesta.

Vänsterekonomerna har skrivit om RUT-bidraget och visar, återigen, att subventionen i huvudsak tillfaller de redan rika. Man skriver också om den jobbskapande effekten som förespråkarna ofta framhåller.
Det har florerat många beräkningar på hur många jobb som RUT skapar. Tyvärr har den ena beräkningen varit sämre än den andra och sannolikt har alla överdrivit effekterna.
Som avslutning konstaterar man att "RUT-avdraget är en liten post i statsbudgeten men det är en stor fråga för vilken typ av samhälle vi vill leva i." Och visst är det så, vill vi subventionera städhjälp åt överklassen eller vill vi ha välfärd efter behov för alla? Det är frågan man måste ställa sig.

I dagens DN har Lars Ohly och Rossana Dinamarca skrivit om vinsterna i skolan, eller närmare bestämt i de stora utbildningsbolagen, som ofta är riskkapitalbolag som aggressivt köper upp skolor enbart i syfte att göra vinst. Och vinst gör de, mycket vinst! Vänsterpartiet vill sätta stopp för vinst i privatskolor medan övriga partier tycker att det är helt ok att skattepengar hamnar i skatteparadis i stället för i välfärden.

För välfärd som affärsidé är ytterst lönsamt som också Storstad visar, med en vinstmarginal på i snitt uppåt 20% mot i snitt 10% i vanliga företag, en siffra som ofta är ytterligare ett par procent lägre och ändå ses som en hyfsad marginal. Eftersom välfärdstjänsterna är personalintensiva, där uppemot 90% av kostnaderna består av personalkostnader så är det främst där man kan skära för att öka vinsten och så ser det också ut i skolorna där lärartätheten är lägre och lärarna sämre utbildade i de privata skolorna.

Våra skattepengar ska inte gå till vinster i riskkapitalbolag, som dessutom ofta är förlagda till skatteparadis så att inte ens skatteintäkterna går tillbaks, utan de ska gå tillbaka till välfärden. Pengarna ska gå till de med de största behoven, inte till profit i redan välfyllda fickor! Eller som Lars och Rosanna skriver:
Nu får det vara nog. Skolans mål ska vara att ge eleverna den bästa kunskapen – inte att generera vinst till privata bolag. Det är dags att sätta stopp för vinstintresset i skolan. Vänsterpartiet vill genomföra tre förändringar för att garantera att skolpengen går till eleverna och inte till aktiebolagens vinster.
Fast kraven, som att tillsätt en utredning om hur bidragen till fristående skolor inte ska kunna utbetalas som vinst till ägarna, att fördela pengar till skolorna som tar hänsyn till elevernas behov och att inför en avgift för att ansöka om att starta privatskola är minst sagt modesta. Ett generellt stopp för alla privata skolor vore mer på sin plats. Sen kan möjligen skolor som kan påvisa att de tillför någon samhällsnytta som saknas ges undantag. Men ett rejält steg i rätt riktning vore det definitivt!

Sen kan man inte låta bli att rekommendera läsning av dagens ledarsida i Expressen som man kan tro har gått och blivit vänsterpartistisk när man kritiserar regeringens jämställdhetspolitik med vårdnadsbidraget i spetsen. Så här skrev jag för snart tre år sedan om just vårdnadsbidraget:
Man behöver knappast vara ett geni för att lista ut att denna situation kommer att förbättras för att kvinnor får betalt för att stanna borta från arbetsmarknaden och att vårdnadsbidraget därför är ett riktigt bottennapp ur jämställdhetssynpunkt.
Och visst var det ett riktigt bottennapp det inser man även på Expressen.

Jämställdhet är en frihetsfråga. Trots alliansregeringens prat om frihet har jämställdhetspolitiken de senaste fyra åren varit en besvikelse. Jämställdhetsbonusen, som alliansen införde i stället för ökad individualisering av föräldraledigheten, har inte fått något genomslag.
Dessutom har regeringen adopterat Kristdemokraternas baby, vårdnadsbidraget. Effekterna är lika väntade som beklagliga; bidraget tas i hög utsträckning ut av invandrarkvinnor i förorter. För den som redan har låg lön eller dåliga chanser att ta sig in på arbetsmarknaden kan ett litet bidrag till naturligtvis locka. En grupp som redan står långt ifrån arbetsmarknaden puttas sålunda ännu längre ut i ingenmansland.
 Man kritiserar även regeringen för att inte våga ta i frågan om individualiserad föräldraförsäkring, en fråga som endast Vänsterpartiet driver idag.

Nu tror jag inte att Expressens ledarsida har tagit sitt förnuft till fånga och blivit vänsterpartistisk, men man kan ändå konstatera att högerns jämställdhetspolitik är så usel och antifeminstisk att den till och med sågas av en utav sina ivrigaste påhejare. Det säger ändå en del.


Bloggat: Vänsterekonomerna, Jonas Sjöstedt, Alltid rött alltid rätt, Emil Broberg,
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Oväder i all ära – om hemresta barn och barnbarn, herman skriver ”Varför låter alla partierna så lika?”
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...