05 augusti 2010

Rädda välfärden från RUT

Varför är det så mycket viktigare att lägga pengarna på att subventionera städhjälp åt friska personer i stället för att se till så att vi får fler undersköterskor i omsorgen, fler lärare i skolan och fler sjuksköterskor i vården?

Den frågan måste ställas till Eva-Lena Fungmark (C) och alla andra som försvarar RUT och argumenterar för att det ger arbetstillfällen. Viket det säkert gör också så eftersom en miljard kronor skulle skapa många arbetstillfällen inom vilken bransch som helst. Men varför är då överklassens välbefinnande så mycket viktigare än vår gemensamma välfärd?


För ungefär en miljard kronor har RUT kostat det svenska folket. Det är pengar som har tagits från vår gemensamma välfärd där tiotusentals undersköterskor, lärare och sjuksköterskor försvunnit från våra gamla, barn och sjuka. I stället visar alla undersökningar att pengarna framför allt går till att förse överklassen i Stockholm med omnejd med städhjälp och barnpassning.

En miljard är också mer pengar än vad reformen drar in, även utifrån glädjekalkylerna om antalet skapade jobb. Så även om man räknar att svarta jobb blir vita, människor går från a-kassa till jobb, osv, osv, så dränerar RUT statskassan på pengar.

Det innebär att pengar omfördelas från städerskan i Nybro och metallarbetaren i Mönsterås till direktören i Lidingö och damen i päls och alldeles för stora våning på Östermalm. Landsbygden och dess välfärd utarmas för att tillgodose Stockholmarnas intressen.

Ändå väljer centerpartister, som Eva-Lena Fungmark, att ivrigt försvara ”reformen”. Ett tydligare tecken på att centern gått från att vara ett parti som värnar glesbygden till ett parti som främst representeras av Stureplanscentern går knappast att få.

Vänsterpartiet och de Rödgröna lovar att avskaffa denna orättvisa ”reform” som städerskan inte har råd att använda sig av men som hon ändå är med och bekostar. I stället kommer vi att använda skattepengarna för att utveckla välfärden – för alla.

Kaj Raving (V)
Riksdagskandidat


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Individualism som en nödvändig del av socialism, dagspendlaren skriver Dagens länk…, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver De falska liberalerna, >> 907 skriver Historia: När schackklubben ockuperar hus, Johan Frick skriver Världens konstigaste sak, kimmuller skriver Övertidsvägran
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

jonaslundgren sa...

Hej Kaj

Jag vet att lidingöbor i större utsträckning än andra utnyttjar RUT-avdraget. Dock tycker jag det finns något ralierande i din ton som får mig som representant för Lidingövänstern att känna mig lätt irriterad. En av våra kandidater till kommunfullmäktige är "diriktör från Lidingö", ska exempelvis han känna sig träffad trots att han inte utnyttjar RUT?

Dessutom finns en problematik i det faktum att Lidingöbor alltid utnyttjas i naiv hetspropaganda. Det gör det inte precis lätt för oss inom Vänsterpartiet Lidingö när det enda lidingöbor kan läsa som har Lidingöanknytning och har vänsterpartiet som adressat är saker som handlar om att det är dåligt att komma härifrån.

Jag är väl medveten om att jag kanske överreagerar men jag tycker ändå det finns något raleant här som jag vill kommentera. Det är lätt att hacka på kommuner som Lidingö eller Danderyd. Men även här finns vänsterpartister och vänsterpartistiska sympatisörer. Och jag anser det illa att göra vårt arbete knepigare än det redan är.

Kamratligen
/Jonas Lundgren
Vänsterpartiet Lidingö
ps: vill du veta mer om Lidingö kan du besöka http://jonaslundgren.blogspot.com

Kaj Raving sa...

Hej Jonas.

Visst är det raljant, och det i viss mån med mening. Lidingö-direktören är givetvis en schablon som används för att illustrera överklassen och klassperspektivet på ett sätt som jag tror att alla förstår, åtminstone här i Småland. Det är dessutom kortare än att skriva: Ett par bestående av en datakonsult och en säljchef på ett stort bolag som har feta löner, stor båt, stora bilar och ett stort hus i någon Stockholmsförort som jag inte vet namnet på, osv osv (detta var extremt raljant, dock inte otrevligt menat). Eftersom inlägget ursprungligen är en insändare som vänder sig till smålänningar så tycker jag att det funkar bra.

Det är säkert inte lätt att vara vänsterpartist i en kommun som Lidingö, men jag är säker på att de flesta förstår att det faktiskt handlar om en schablonbild och den inte återspeglar någon exakt verklighetsbild utan att en symbol.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...