24 juli 2010

Ökad fattigdom får regeringen att byta räknesätt

Mer än 8 av 10 arbetare tycker klyftorna i samhället är för stora och att politikerna ska minska dem. Till och med en majoritet av högerväljarna håller med om det. Hur går det då ihop med den politik som den sittande regeringen förespråkar? Svaret är givetvis att det gör det inte, eftersom klyftorna ökat med högerpolitiken.

I modern tid har klyftorna aldrig varit större än under Reinfeldt och c:o, där de rika får det allt fetare och de fattiga blir allt fattigare. Regeringen skapar alltså ett samhälle med ökande klyftor och ökad fattigdom. Ett samhälle som Richard Wilkonson och Kate Pickett i ”Jämlikhetsanden” visar är sämre på alla sätt, för alla, än ett jämlikt samhälle.Och det handlar inte om något olycksfall i arbetet utan om ett medvetet val från högerregeringens sida.

Eftersom ökande fattigdom, särskilt för ensamstående mammor, och bland barn, kan vara svårt att sälja in hos ett folk som vill ha minskade klyftor så finns bara en sak att göra. Men det handlar givetvis inte om att ändra sin politik. I stället så vill man ändra den vedertagna vetenskapliga definitionen av fattigdom så att man kan snygga till statistiken utan att verkligen behöva göra något. I stället för att förändra situationen för alla de som är drabbade av högerpolitiken så kan vid vid en borgerlig valseger förvänta oss fortsatt fler fattiga, mer utslagning, ännu större klyftor, minskad jämställdhet, ytterligare försämrad välfärd...osv... osv... Men genom att byta räknesätt så kan de alltid se till så att statistiken ser bra ut ändå.

När tänker regeringen ge det beskedet till väljarna?

Alternativet är givetvis en helt annan politik än den som regeringen för. En fördelningspolitik som minskar klyftorna och skapar ett rättvisare, jämlikare och mer solidariskt samhälle. Ett välfärdssamhälle där skillnaden mellan fattig och rik minskar i stället för att öka. Vi behöver en ny regering för en ny politik!


Bloggat: Peter Andersson, Högberg, Annika Högberg,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Skånekapitalet, Kaj Raving skriver RUT, fortfarande för överklassen, Vida Latina skriver Colombia och Venezuela på krigsstigen igen, Hans Norebrink skriver Sexig mångfald, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Israel dömde en man för våldtäkt för att han inte var jude
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...