20 juli 2010

Inhyrningseländet

I skuggan av krisen så räknar nu bemanningsbranschen med att inhyrningen kommer att öka, något som dels riskerar att underminera kollektivavtalen och sätta själva syftet med lagen om anställningsskydd (Las) ur spel när turordningen sidsteppas med hjälp av bemanningsföretag där de som hyrs in tidigare inte sällan har varit fast anställda på inhyrningsstället.

Detta är illa nog, men frågan om inhyrning handlar minst lika mycket om maktförhållandena mellan arbete och kapital, där de inhyrda ofta används som forna tiders daglönare för att pressa löner och villkor på arbetsplatserna och ser till så att de anställda inte blir för sturska och ställer för höga krav genom en ständig påminnelse om att de är lätt utbytbara. Det är ett samspel mellan bemanningsföretagen som utnyttjar människors behov av arbete för att tillfredsställa de inhyrandes behov av fogligare arbetskraft och tillsammans dumpar de villkoren på arbetsmarknaden

Ett exemplet på detta kan man läsa om i LO-tidningen där de inhyrda fick ett mejl om att de måste arbeta hårdare än de övriga för att få behålla sina jobb.
Vi kommer på Coops begäran att behöva avsluta samtliga som inte lever upp till detta. Från och med nästa vecka gäller prestationskrav 70 min/h. Jag vet att många av er studsar nu men jag vet att samtliga av er har det i kroppen
Givetvis så hävdar inhyrningsföretaget att mejlet var ett misstag och Coop hävdar givetvis att de inte ställt sådana krav. Men det är precis så här man arbetar - att utnyttja de inhyrdas svaga situation, deras behov av ett arbete och rädsla för att bli uppsagda. Nästa steg är givetvis att de som har en anställning på Coops lager i sin tur ska känna pressen att jobba lite hårdare för att inte bli utbytt mot en inhyrd. Fredrik Ståhlberg, ombudsman på Handels avdelning 20:
–Företaget säger så klart att det här var en enstaka händelse och att det inte är någon policy i företaget. Men samtidigt vet vi att det är så här det fungerar i bemanningsbranschen. Det gamla hotet om uppsägning finns där alltid. Skillnaden är bara att i det här fallet har man gjort bort sig och det har kommit fram så här glasklart, säger han.
Jag har själv sett det på nära håll hur fult inhyrningsföretagen arbetar och hur de inhyrda känner inte att de har något annat val än att acceptera att arbetsrätten sätts ur spel, trots att de vet att det är fel.

Det är dags att sätta stopp för denna avart på svensk arbetsmarknad och se till att uppdatera och förstärka Las. När lagen kom till på 70-talet var frågan om bemanningsföretag inte aktuell och lagen har därför inga regler för det heller. Det var först år 1993 den dåvarande borgerliga regeringen avreglerade marknaden för uthyrning av arbetskraft.

Maktbalansen på arbetsmarknaden har förskjutits många steg till arbetsköparnas fördel allteftersom bemanningsföretagens roll på marknaden vuxit. Det var givetvis det som också var syftet och det är givetvis det som också är skälet till att Littorin och Reinfeldt inte anser att lagen behöver förändras.

Av samma skäl så måste givetvis lagen ses över så att inhyrningseländet stoppas och anställningsskyddet och återanställningsrätten stärks när den Rödgröna regeringen tar över.


Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver Revolution i vår livstid II, Anders_S skriver Vogonerna förbereder intergalaktisk motorväg, Kaj Raving skriver "Sanningen om socialbidragen" är inte sann, >> 907 skriver Umeå: Rosa Huset rivs, Hans Norebrink skriver Om kvinnor och biologi
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...