24 juli 2010

”Företagsklimat” ett bluffmått för högerpropaganda

Nu bekräftar Arbetaren vad jag har misstänkt många gånger, nämligen att de alltid så upphaussade undersökningarna om kommunernas näringslivsklimat är inget annat än en stor bluff som Svenskt Täringsliv använder sig av i politisk syfte för att påverka opinionen och få politiker som får stora skaken av att kommunen tappat någon placering i rankningen att vilja sälja ut hela den kommunala verksamheten.

Ändå är ”företagsklimat” ett bluffmått som Svenskt Täringsliv själva hittat på. Arbetaren går igenom vad propagandaundersökningen egentligen visar på:
Svaret är: Åsikter. I huvudsak enskilda företagares subjektiva åsikter om lokala mediers, skolors, kommunpolitikers och tjänstemäns attityder till företagande, deras uppfattning om den lokala kvaliteten på kommunikationer, service, tillgång på arbetskraft och liknande, samt deras egen helhetsbedömning av det kommunala företagsklimatet.
I undersökningen mäts också faktorer som skatt, entreprenader, nyföretagande med mera. Dessa mer objektiva faktorer påverkar inte det samlade Företagsklimatet alls lika mycket som åsiktsundersökningen. I huvudsak består företagsklimatet av enskilda företagares tyckanden.
Att det är privatiseringar av den kommunala verksamheten som är målet med propagandaundersökningen försöker man inte ens mörka, Carina Centrén, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Täringsliv:
– Bland det bästa kommuner kan göra för att förbättra företagsklimatet är att låta företag konkurrera om att få sköta kommunens tjänster. Här finns en enorm potential att stärka näringslivet och välfärden.
De lokala högerspökena är givetvis inte sena med att nappa vilket Kalmars Vänsterpartistiska kommunalråd Bertil Dahl bemötte på ett bra sätt i en insändare:
Malin Petersson (M) menar i sin insändare i Barometern den 9/1 att vi ska sälja ut och privatisera kommunens verksamhet för att ligga högt i näringslivsrankningar. Om vi privatiserade all kommunal verksamhet skulle vi antagligen toppa listan. Detta är enligt min mening en helt oansvarig politik. Nästan alla rankningar görs av intresseorganisationer som bevakar sina medlemmars intressen. Vi som kommunpolitiker har ett större ansvar att se till hela samhället och alla invånares behov, inte minst ansvaret att fördela resurserna med rättvisa och solidaritet som grundprinciper. Det är väl där en av skillnaderna i politiken märks. Detta märks i M-företrädarens insändare även om de vanliga dimridåerna läggs ut.Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Wonder Warthog sa...

Vingåkers kommun åkte upp en shitload med placeringar bara för att det blev borgerlig majoritet! Inga konkreta åtgärder hade vidtagits, man fick bara en högre placering. Gissa vad som hände när sossar fick makten igen?

Simsalablunder sa...

Fick den där undersökningen hemskickad för att fyllas i men den åkte till pappersåtervinningen efter en genomläsning. Senare damp resultatet ner, det de tycker skall vara underlag för politiska beslut och som sorgligt nog också är det. Det är en 4-färgs brochyr med poserande kvinnor och män, ett dyrt reklamblad med (precis som sagts) en massa tyckanden och långt i förväg färdigkonstruerade slutsatser.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...