20 juli 2010

De sjuka - regeringens bondeoffer

Det har nu gått ett halvår efter att den av högerregeringen applåderade stupstocken infördes och 12 600 sjuka kastades ut ur sjukförsäkringen, ut i otryggheten, motiverat av regeringen med en rad myter. Hur dessa mår idag är svårt att veta.


Nu har en utvärdering gjorts som visar att väldigt få av dessa fått jobb. Inte fler än 370 av dessa faktiskt fått ett hel- eller deltidsjobb. Av dessa var vissa dessutom deltidssjukskrivna och arbetade deltid även tidigare. Att inte fler sjuka har tagit sig i kragen och skaffat ett jobb när regeringen förbjöd dem att vara sjuka är knappast märkligt eftersom det, hör och häpna, handlar om väldigt sjuka människor, ofta med ett flertal olika problem.

Därför är det snarast en hög siffra att nu totalt c:a 1800 av dessa nu har någon form av anställning, om än oftast med stöd. För frågan är hur många av dessa som mår så bra att de klarar ett arbete och hur många av dessa som känt sig tvingade att ta ett arbete som i förlängningen gör dem sämre? Och hur mår de 40 procent som är så pass illa däran att de inte ens kan delta i arbetsmarknadspolitiska program på Arbetsförmedlingen utan söker sig tillbaka till sjukförsäkringen efter en karenstid på tre månader då de är utförsäkrade?

Det vet man inte. Regeringen har nämligen inte bekymrat sig om att undersöka hur "reformen" har påverkat hälsan för de som utförsäkrats. I arbetsförmedlingens "rehabilitering" ingår heller ingen som helst medicinsk rehabilitering, utan de utförsäkrade kastas ut från medicinsk behandling och rehabilitering för att söka jobb utan att konsekvenserna av detta undersöks av regeringen.

Så här stod det i ett mejl jag fick från nätverket RESURS, som till skillnad från regeringen har kollat upp hur det står till med de som drabbas av utförsäkringskedjan:
Konsekvensen av denna reform är att många sjuka mår mycket sämre och att deras möjlighet till återhämtning blockeras när oron för ekonomin tar överhanden. Många har inte råd att äta ordentligt, hämta ut medicin eller delta i rehabilitering. I värsta fall blir man efter med hyran och riskerar att bli vräkt. Anhöriga som redan är drabbade av sjukdomen får dessutom en försörjningsbörda. Många sjuka mår dåligt över att känna sig som en belastning för familjen och självkänslan och självaktningen sjunker, processer som också bromsar tillfrisnandet och ökar risken för följdsjukdomar såsom depressioner och ångest.
Och konsekvenserna förskräcker!
Enligt organisationens egen enkätundersökning har 4,7 procent av de utförsäkrade och ”utförsäkringshotade” som svarat försökt ta sitt liv. I gruppen redan utförsäkrade var siffran hela 10,7 procent. I stort sett alla hade antingen varit sjukskrivna för psykiska sjukdomar, eller fysiska och psykiska besvär i kombination. Statistiskt blir vart 15–20:e självmordsförsök ”framgångsrikt”.
Vidare visar undersökningen att 82 procent sade sig blivit ”mer deprimerade”, medan 89 procent av de utförsäkrade rapporterade att deras sjukdomssymptom förvärrats.
Alla dessa sjuka och utsatta människor är nu bondeoffer för att högerregeringen ska kunna sänka skatten för de rikaste. Och subventionera barnpassning åt överklassen förstås.


Bloggat: Mariann, Ett hjärta RÖTT

Tidigare: Rehabilitera sjukförsäkringen, Försäkringskassans rapport - ett beställningsjobb från regeringskansliet?, Ministerns lögner kring sjukförsäkringen, Nytt avslöjande: Sjuka behöver faktiskt vård, Nya sparkar mot de utförsäkrade, Dags att Stoppa kylan nu! i ett kallt Sverige, Regeringen bygger sin politik på en lögn, Nytt moderat bottennapp, Rödgrönt svar om sjukförsäkringen, Regeringens hetsjakt slår mot kvinnor

Från Konfliktportalen.se: >> 907 skriver Umeå: Rosa Huset rivs, Anders_S skriver Odhner – räknemaskintillverkare i S:t Petersburg och Göteborg, loaderrorready skriver Svar från TPTB, Hans Norebrink skriver Om kvinnor och biologi, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver MUF:s självparodi – Super Ray vs. Sohly
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Louise Pettersson sa...

Det här är fullständigt förskräckande och nog det värsta den borgerliga regeringen lyckats genomföra under sina år vid makten!

Kaj Raving sa...

Håller med - och då har de ändå lyckats ställa till med en hel del elände.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...