03 juni 2010

Tandvård ska omfattas av högkostnadsskydd - det är en klassfråga

En av fem avstår från tandvård, rapporterar SKTF-tidningen. Framförallt är det ekonomin som sätter stopp för tandläkarbesöket. Följaktligen så är det också arbetslösa, långtidssjukskrivna och ekonomiskt utsatta personer har märkbart sämre tandhälsa. Det vill säga, samma personer som regeringen sparkar på redan idag.

Tandhälsan är alltså i högsta grad en klassfråga!

Därför är det glädjande att åtminstone Vänsterpartiet har tagit tydlig ställning i den här frågan. På kongressen slogs det fast att vi ska driva kravet på att tandvården ska omfattas av samma högkostnadsskydd som sjukvården, gentemot och i samarbete med de andra Rödgröna partierna. (Jag skulle själv ha varit uppe och talat för den motionen, men missade min talartid pga ett delegationsledarmöte).
 
Kostnaderna, som lätt uppgår till åtskilliga tusenlappar, gör att de som har sämre ekonomi ofta avstår ifrån nödvändig tandvård och behandling. Och är det något som är socialt handikappande för många så är det att ha dåliga tänder, därför är det helt orimligt att tandvård inte ska ingå i högkostnadsskyddet på samma sätt som den övriga sjukvården.

Fast moderaterna är förstås nöjda med att det är en klassfråga - i sann gammal högeranda.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Gammelmedia vill inte ha någon diskussion om Israel och Gaza, >> 907 skriver Kommentar: Öbacka Strand, Johan Frick skriver Dubbelmoral, Ericsson!, andread0ria skriver Gudmundsson i omloppsbana
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...