02 juni 2010

Svensk a-kassa numera i strykklass

Den svenska a-kassan har under den borgerliga regeringen raserats totalt och tillhör nu de allra sämsta inom OECD. När a-kassorna en gång instiftades så var det för att de som blev arbetslösa inte skulle kastas ut i fattigdom och därför tvingas konkurrera om arbete genom dumpade löner och villkor.

A-kassan har sedan utvecklat och gått från ett rent fattigdomsskydd till att bli en omställningsföräkring som gett ett rimligt skydd vid arbetslöshet. Den svenska a-kassan har tillhört de bättre inom OECD vilket är en av faktorerna bakom den framgångsrika svenska produktiviteten eftersom vi inte har behövt slåss om lågproduktiva låglönejobb för att överleva vid arbetslöshet.

Men det var då det. Efter snart fyra år med högerstyre så ligger den svenska a-kassan i internationell strykklass. Inom OECD blir vi slagna av ett fåtal länder, som Turkiet och Korea! Endast en av tio arbetslösa svenskar får idag ut 80 procent av sin tidigare inkomst vid arbetslöshet. De flesta får i stället ut högst 50 procent, trots att avgiften för många höjts med flera hundra procent.

Detta drabbar alltså inte enbart den som är arbetslös utan även den som har ett arbete – för det innebär att våra löner pressas ned! Det är en del i den moderatledda regeringens strategi för att dumpa våra svenska löner.

Vänsterpartiet vill slopa det orättvisa system som den borgerliga regeringen infört, där de kassor som har flest arbetslösa medlemmar betalar den högsta avgiften. Vi vill också höja taket i försäkringen så att de flesta verkligen får ut 80 procentig ersättning och att det indexeras och följer med löneutvecklingen.

Nu är så en rättvisare a-kassa ett vallöfte från de rödgröna partierna och den högsta dagpenningen från a-kassan höjs från dagens 680 kronor till 930 kronor redan nästa år, och till 950 kronor år 2012 vid ett regeringsskifte i september. Det visar var skiljelinjen i svensk politik går mellan den borgerliga regeringen, som medvetet ökat inkomstskillnaderna i samhället, och de rödgröna som menar att minskade klyftor ger ett bättre Sverige.

Kaj Raving (V)
RiksdagskandidatLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...