13 juni 2010

Rehabilitera sjukförsäkringen

Sjukförsäkringen borde finnas till som ett skyddsnät för att alla ska kunna känna sig trygga med att tillvaron inte behöver krascha mer än nödvändigt vid sjukdom eller skada. Så kan man inte med bästa vilja säga att det ser ut med högerns regler.

I stället för ett skyddsnät så har vi fått en ättestupa i form av en utförsäkringskedja med rigida kollektiva tidsgränser för hur länge du får vara sjuk. Men sjukdom försvinner inte för att den förbjuds och ingen blir friskare av att man sparkas ut från sjukförsäkringen och hamnar sist i kön av arbetslösa.

I stället krävs det att individen får rätt till rehabilitering för att förhoppningsvis kunna komma tillbaks i arbete. Men högerregeringens "rehabiliteringskedja" innehåller ingen rehabilitering annat än till namnet utan sätter alltså enbart gränser för när du inte får vara sjuk längre.

I stället för att vara ett verktyg för att underlätta återgång till arbete så har regeringen skapat ett verktyg för arbetsköparna att bli av med anställda som inte längre klarar av att prestera 110%. Priset betalas av alla de som sparkas ut i otrygghet och ovisshet.

Högern borde be om ursäkt för vad man ställt till med för så många som redan befinner i en svår situation men det lär man knappast göra eftersom ökade klassklyftor är en grundsten i deras ideologi för att kunna sänka skatterna. Och den som är sjukskriven är väl ändå egentligen bara arbetsskygg.

Om knappt hundra dagar har vi i alla fall möjlighet att i stället sparka ut högern och ersätta utförsäkringslinjen med en ny human sjukförsäkring. Låt oss göra det.


Ett hjärta RÖTT om att regeringens stora utförsäkringen inte är någon solskenshistoria, utan ett grymt experiment med sjuka och utslitna människor.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...