28 juni 2010

Nu blir det dyrare att besiktiga bilen

Snart tar regeringens fundamentalistiska tro på marknaden (bör uttalas med vördnad för att inte förolämpa borgare) ytterligare ett kliv. Från 1 juli konkurrensutsätts nämligen bilprovningen trots att erfarenheterna från vårt grannland borde verka avskräckande nog. Där har priset gått upp med 180%! och bilprovningen är inte längre i första hand en säkerhetsservice för medborgarna utan en lukrativ marknad för aktörerna som nu suktar efter de svenska bilägarnas pengar.

Samma utveckling kommer vi nu att få se i Sverige, då det kommer att bli betydligt dyrare att besiktiga bilen. Detta enligt bedömningar som konsultföretaget McKinsey gjort på uppdrag av regeringen. Där kom man fram till att priset för bilbesiktning kommer att chockhöjas nu när konkurrensen blir fri, precis som när Apoteken avreglerades.

Detta visar återigen att regeringens avregleringar inte har något med tron på att den fria marknaden skulle leda till lägre priser för medborgarna att göra. Att det sambandet snarast är det motsatta har ju gång på gång bevisats av elmarknaden, taximonopolet, järnvägsbranschen, postväsendet och alla andra marknader som öppnats upp för konkurrens sedan 80-talet.

Nej, det handlar inte om omsorg om medborgarna, deras plånböcker eller skattepengarna när man avreglerar. Det handlar om omsorg om marknaden och om storföretagens möjligheter att profitera på medborgarna, deras plånböcker och skattepengar, inget annat!Bloggat: Kerstin, Alliansfritt,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...