15 juni 2010

Facklig hjälp för unga

Fackets hjälptelefon finns till för att hjälpa ungdomar som har frågor kring sin anställning. Allt för ofta handlar samtalen om ungdomar som på olika sätt har utnyttjats av oseriösa arbetsgivare.


Vi har redan fått läsa om hur ungdomar har fått ”provjobba” gratis i hopp om att få jobb. Andra kommer i sommar att arbeta alldeles för många timmar eller skickas hem utan lön när det regnar, så kallade solskensjobb. Åter andra får jobba under förhållanden om är direkt olämpliga eller farliga för ungdomar. Listan på dåliga exempel kan göras lång.

Fackets hjälptelefon har hjälpt ungdomar i snart 20 år. Alla samtal gäller inte ungdomar som utnyttjas, även seriösa företagare ringer när de vill veta hur de ska göra för att det ska bli rätt. Men alltför många av de många tusen samtalen som kommer in varje år handlar om ungdomar som behandlas illa på olika sätt.

I detta läge borde man arbeta för att stärka ungdomars arbetsrättsliga situation och därmed öka möjligheten att ungdomarna ser sina första jobb som en positiv erfarenhet i stället för att börja sitt arbetsliv med att känna sig lurade och utnyttjade.

Centerpartiet och deras ungdomsförbund vill i stället för att stärka ungdomars situation försämra arbetsrätten och arbetstryggheten främst för ungdomar. Dessutom så vill man inskränka fackets möjligheter att kräva schyssta villkor och agera mot oseriösa arbetsgivare utan kollektivavtal, vilket är den grupp som de allra flesta samtalen gäller.

Dessa förslag är inte bara ett slag mot ungdomarna, utan att inskränka i fackets möjligheter att agera mot oseriösa arbetsgivare slår även i högsta grad mot seriösa företagare, som därmed missgynnas för att de kör med schyssta villkor för de anställda.

På www.lo.se/ung kan man som ung få tips och råd för att få en bättre start i arbetslivet. Fackets hjälptelefon finns på 020-56 00 56 och står öppet för frågor året om, alldeles gratis.

Kaj Raving
IF Metall

Det är inte bara på sommarjobbet som ungdomar utnyttjas av oseriösa arbetsköpare.


Media: Dagbladet, Norran, ST,

Från Konfliktportalen.se: >> 907 skriver Internationalist – Javisst?, Anders_S skriver Fattigdomen ökar i Sverige, luklof skriver Magnus Betnér driver med Muf på Muf-läger, domljuger skriver En jättebrand kring alla land…
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...