19 maj 2010

Ytterligare en clownmyt om Las avlivas

Högern, med centern och inte minst CUF-clownerna i spetsen går ju ofta och gärna till angrepp mot arbetslagstiftningen och då särskilt Las (lagen om anställningsskydd) som man upplever som ett rött skynke. Till sin hjälp för försöka bilda opinion i frågan så använder man sig av en rad myter, som i fallet med 14-årige Elias Giertz:
Centerpartiets ungdomsförbund vill ha bort Lagen om anställningsskydd (LAS). Det är en lag som bestämmer att arbetsgivare vid uppsägningar måste börja med att sparka den som var sist in på arbetsplatsen.
Men som tidigare konstaterats så är det inte Las som gör ungdomar arbetslösa, utan det faktum att ungdomar inte får en riktig anställning utan ofta fastnar i olika former av tillfälliga anställning, något som ju högern är ivriga förespråkare av. Men högerns omsorg inte heller om ungdomarna, utan i stället så handlar det om att man vill tillbaka till förhållandena som rådde innan Las, då företaget fritt kunde sparka ut den som var sliten i axlarna eller ställde för stora krav, så att man kan kuva fackföreningar och lönekrav.

Till skillnad från vad bland annat CUF hävdar så är Las inte heller ett hinder för företagen att anställa, vilket slås fast även av VDn för Svensk Handel, Dag Klackenberg, som citeras i en ny rapport, från SSR, där man granskar några av högerns myter kring Las:
”Las är egentligen inget hinder för att få in unga på arbetsmarknaden” /---/ ”Många arbetsgivare ser rött bara de hör talas om Las vilket tyvärr blir en blockering till att anställa.”
Faktum är att statistiken visar att inte ens hos företagen själva upplevs Las som ett stort problem, vare sig vid anställningar eller vid uppsägningar, tvärt emot vad Svenskt Täringsliv och dess megafoner i bland annat CUF hävdar.

Rapporten slår dessutom ihjäl ytterligare en utav myterna som högern sprider om Las, den om inlåsningseffekten och brist på rörlighet på den svenska arbetsmarknaden. Rapporten slår hål på myten om Las och visar att rörligheten på arbetsmarknaden – som ju ofta beskrivs som för låg på grund av stel lagstiftning – i själva verket är ganska hög då 25 procent av de sysselsatta rör sig på svensk arbetsmarknad varje år. Det utgör nästan 1,2 miljoner personer.

Högerns myter slås alltså återigen fast som just myter, även om de sprids av 14-åriga clown-aspiranter.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , ,

4 kommentarer:

Martin sa...

Problemet är att många i min generation(70-tal) upplever LAS som helt verkningslöst. Mina kamrater har haft så få fasta jobb att de aldrig någonsin har haft hjälp av LAS. De får bara jobb från bemanningsföretag och där finns ingen hjälp från LAS, LAS är i praktiken redan satt ur spel, men det är väl lättare för C att sparka in öppna dörrar kan man tänka sig.

LAS är en ickefråga för oss, den har aldrig påverkat vår situation. Vi ser nog hellre att någon gör processen kort med bemanningsföretagen.

Kaj Raving sa...

Japp, Las behöver inte försämras utan tvärtom förstärkas så att (framför allt) ungdomar kan komma ur visstidsträsket.

Och frågan om bemanningsföretagen måste en ny regering definitivt ta tag i - snabbt!

Martin sa...

Detta är inte en ungdomsfråga! Jag och mina kamrater är medelålders! Detta angår varje arbetare oavsett ålder. Detta angår varje arbetare som fått byta från riktigt jobb till bemanningsföretag, gör förmodligen samma jobb men utan trygghet. Det angår varje arbetare oavsett social position. Mina kamrater är högutbildade och har ändå inga riktiga jobb det är bemanningsföretag. Ingen av dem mår bra, de spyr blod, de har nervsammanbrott, de är rädda allihopa! Vi har ett högutbildat proletariat numera.

Det är en fråga som borde ena alla, för alla vill ha trygghet.

Tror ingen gillar bemanningsföretagen, precis ingen! Att profilera sig emot dem ser jag som en taktik som kan vinna gillande även hos arbetare som inte ser sig själva som socialister, för var och sen jobbat för dem förstår vad deras enda syfte är.

Kaj Raving sa...

Jag är medveten om att det inte är enbart en ungdomsfråga. Jag är själv 70-talist och även om jag själv har en fast anställning sedan länge så har jag både kamrater och arbetskamrater som tvingas jobba via bemanningsföretag trots att de inte vill.

Däremot så drabbar osäkra anställningar, som timanställningar och annat ungdomar, och kvinnor, i högre grad än äldre och män.

När det gäller trygghet i arbetet och frågan om bemanningsföretag så är det inte en fråga som jag, eller vänsterpartiet, bara vill profilera mig i, utan det handlar om en grundinställning som säger att alla har rätt till ett arbete och att det ska vara ett tryggt arbete med schyssta villkor.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...