14 maj 2010

UR-kraft och en sväng till Mauritius

Idag har jag tillbringat en heldag i Emmaboda och besökt lite olika verksamheter tillsammans med Nicke och Micke från Emmaboda och vår kandidat till landstingsrådsposten i länet Linda Fleetwood.

Dagen började på Emmabodas fina bibliotek. Det märktes verkligen att det inte "bara" är ett bibliotek utan ett snarare ett kulturcentrum. Och det fantastiska är ju att det innebär att kulturen blir tillgänglig för alla, oavsett hur tjock plånbok man har. Det är inget snack om att biblioteken fyller en viktig roll, inte minst som demokratibärare i samhället, därför är det viktigt att vi klär av högerns snack om att vi ska ägna oss åt att värna "välfärden kärna". Det innebär nämligen att man samtidigt säger att ta del av kultur, läsa böcker, tidningar, tidskrifter osv, det är ingenting som den som inte har pengar ska syssla med. Som vanligt handlar det om traditionell högerpolitik där man bara har bytt ut retoriken.

Efter besöket på biblioteket så hade vi så tur att vi fick en träff med företrädare för LO i Emmaboda och föreningen UR-kraft som höll på att planera en studiecirkel om våra socialförsäkringar när vi kom på fika. Det blev en stunds väldigt givande samtal med dem.

Efter lunch fick vi träffa Emmabodas flyktingsamordnare Margareta Eriksson och Vasiliki Karastogianni som berättade om hur kommunens flyktingmottagande ser ut och gav en relativt ljus bild av hur förutsättningarna ser ut trots att nazister ställer upp i kommunvalet i Emmaboda.

Dagen avslutades på allaktivitetshuset Loket som var en fantastisk verksamhet där en rad olika verksamheter och olika generationer samsas och ger liv åt verksamheten. Man berättade också att man arbetar med verklig valfrihet för de äldre. Alltså inte den borgerliga varianten där valfriheten består i kapitalets tillgång till ytterligare en marknad där de äldre i bästa fall kan välja vem som ska hjälpa dem med vardagsbestyren, utan med vänsterpartiets variant som innebär att de äldre får verklig valfrihet att faktiskt utforma sin vardag som de själva vill.

Dagen avslutades med en överraskning som Nicke och Micke inte velat avslöja. Det visade sig vara ett besök i Mauritius. Inte ö-gruppen visserligen, men nästan. Det var ett rum med en sandstrand där man kunde reglera temperatur osv så att det blev som en vistelse på exempelvis Mauritius. Snacka om en toppenavslutning på en bra dag.


Nicke har också skrivit om besöket och har några fler bilder.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...