28 maj 2010

Lars Ohly är övervakad


Alla människor har rätt till en bred privat sfär som skyddas på praktisk och principiell grund. Det måste vara en grundsten i ett fritt, demokratiskt samhälle. Tänk om det skulle vara möjligt att övervaka Sveriges partiledare i deras dagliga arbete. Kanske skulle det innebära att frågan om personlig integritet, både privat, i skolan och i arbetslivet sattes högre upp på den politiska dagordningen.
Nu finns möjligheten att låta dina kompisar övervaka Lars Ohly (v). Frågan om integritet är viktig. Inför valet i höst har Vänsterpartiet därför valt just integritet som en av de fyra frågor vi kommer driva extra starkt i valrörelsen under rubriken Rätten att få vara privat:
Alla människor har rätt till en bred privat sfär som skyddas på praktisk och principiell grund. Det måste vara en grundsten i ett fritt, demokratiskt samhälle. Den smygande utvecklingen mot ett kontrollsamhälle är en realitet. Den måste vändas. Vi kan inte titta på och i efterhand säga att det ”bara blev så”. Det behövs en frihetsrörelse för personlig integritet.
- Lämna Internettrafiken i fred: Vänsterpartiet kräver att den så kallade FRA-lagen rivs upp. Principen att massavlyssning utan konkret brottsmisstanke inte ska förekomma är självklar. Vi vill också få bort den så kallade Ipred-lagen som ger film- och musikindustrin rätt att begära ut personlig information om människors Internetanvändande. Det undergräver rättssäkerheten och kränker människors integritet. Risken är dessutom mycket stor för att den information som samlas in skulle kunna användas i bredare politiska och sociala övervakningssyften. Hysterin runt fildelningen har redan lett till orimliga straff. Istället för att jaga människor som delar med sig, vill Vänsterpartiet bygga upp digitala bibliotek för film och musik.
- Låt oss kommunicera i fred: Det är inte vilken teknisk lösning vi använder för att kommunicera som är det viktiga – det viktiga är att vi måste kunna kommunicera med andra människor, utan att staten tar sig rätten att kolla oss. Vänsterpartiet vill därför ha en samlad lag om allmän kommunikationshemlighet.
- Inget snokande på jobbet: Arbetsgivares metoder för att kontrollera och övervaka de anställda blir allt grövre. Krav på utdrag ur brottsregister, urinprov, avlyssning av telefonsamtal och kontroll av e-postmeddelanden blir allt vanligare och gör det allt svårare att hävda sin integritet på jobbet. Vänsterpartiet vill införa en samlad lag om integritetsskydd i arbetslivet.


Bloggat: Esbati,
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Rimlig dom för parkeringsdödsfallet?, loaderrorready skriver Ett jävla hattande, Vida Latina skriver Bästa colombianska bandet i Stockholm på lördag, Kaj Raving skriver S-kommunalråd vill inte kräva kollektivavtal, Hans Norebrink skriver ”Mångkulturalism gynnar islamism”
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...