30 maj 2010

Kvinnorna de stora förlorarna på högerpolitiken

Vänsterpartiet tycker att kvinnor och män ska ha samma rätt till arbete och ekonomiskt oberoende. Likaså samma möjligheter att kombinera arbete, fritid och familj. Kvinnor och män ska också ha samma makt och inflytande över samhället och sina egna liv. Låter det som självklarheter? Det borde vara det, men är det inte. Siffrorna nedan talar sitt tydliga tragiska språk, men bakom siffrorna finns en ännu mer tragisk verklighet.

Under högerns styre har antalet fattiga ensamstående kvinnor med barn ökat med 22 000 och idag är över 160 000 fler kvinnor fattiga än när regeringen tillträdde! Skattesänkningarna har framför allt gått till män, vilket fått inkomstskillnaden mellan kvinnor och män att öka med över 1000 kr per månad. Samtidigt så är det kvinnorna som drabbats hårdast av de stora försämringarna av arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen.


Regeringens skattesänkningar innebär mindre resurser till exempelvis barnomsorg, utbildning, sjukvård och äldreomsorg och det blir kvinnorna som återigen får ta konsekvenserna. Till skillnad från inom industrin och byggbranschen, så beror uppsägningarna i välfärdssektorn inte på minskad efterfrågan på vård, utbildning, omsorg och så vidare. Tvärtom så ökar behoven.

Trots det så driver regeringen en politik som innebär att tiotusentals undersköterskor, förskolelärare och lärare tvingas ut i arbetslöshet trots att det är jobb som behövs för att trygga omsorgen av våra barn, sjuka och gamla. Det leder i sin tur till att arbetsbelastningen på dem som jobbar kvar kommer att öka ytterligare samtidigt som löneutrymmet minskar.

Efter snart fyra år med en borgerlig regering vid makten så är det tydligt att kvinnorna är de stora förlorarna på högerpolitiken. Framför allt är det kvinnorna inom LO-yrken, exempelvis inom omsorgen, som förlorat mest på regeringens politik. Klyftorna mellan kvinnor och män ökar dramatiskt och årtionden av jämställdhetsarbete skjuts i sank. Vänsterpartiet vill vända på den utvecklingen.

Vi anser att arbete åt alla, generell välfärd och en stark offentlig sektor är grunden för jämställdhet. Fler jobb i offentlig sektor är inte enbart en förstärkning av välfärden, utan också en satsning och förstärkning av kvinnors arbetsvillkor och löner på hela arbetsmarknaden. Vi vill också ta krafttag i kommuner och landsting för att höja lönenivåerna där.

Vi är beredda att lagstifta så att kvinnor och män får samma rätt till heltidsarbete, heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet för alla. Vi vill också rensa upp i träsket av vikariat, timanställningar och andra visstidsanställningar som framför allt många kvinnor sitter fast i och sänka normalarbetstiden genom en arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Även rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid är en viktig jämställdhetsfråga för oss.

Vänsterpartiet tycker att kvinnor och män ska ha samma rätt till arbete och ekonomiskt oberoende. Vad tycker du?

Kaj Raving (V)
Riksdagskandidat


Från Konfliktportalen.se: Hans Norebrink skriver Rysk kontrarevolt, Kaj Raving skriver Tillgänglighet – en rättighet!, Anders_S skriver Nätverk 187 – relativt nytt gangsternätverk, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Är Dalai lama marxist?
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

3 kommentarer:

po sa...

Du glömmer en sak. Fler jobb inom offentlig sektor betyder större utgift för staten. Det är ju med skatter den offentliga sektorn finansieras... De offentlig-anställde betalar "tillbaka" lite med den skatt de betalar. Och varifrån kommer dessa pengar? Från den privata sektorn förstås. Visst, förstärk välfärden med större offentlig sektor, men då måste den privata sektorn få hjälp först... inte direkt Vänsterns filosofi!

Kaj Raving sa...

Du glömmer en sak. När vänstern ser till så att en arbetslös får jobb eller en anställd inom offentlig sektor får högre lön så går det till vardagskonsumtion som korv till barnen eller ett besök hos frisören. Detta till skillnad från när högern ser till så att direktören får några tusen extra i månaden som han stoppar in på banken. Dessutom så konsumerar verksamheterna inom den offentliga sektorn också från den privata sektorn.

Fler jobb inom offentlig sektor betyder alltså mer konsumtion vilket i sin tur leder till fler jobb inom även den privata sektorn.

Vänsterpartiet satsningar på den offentliga sektorn skapar alltså fler jobb, även inom privata sektorn förutom att det skapar en bättre skola, barnomsorg, äldreomsorg osv, saker som är nödvändiga för att arbetsmarknaden ska fungera bra. Dessutom så jämnar en väl utbyggd välfärd ut klassklyftorna i samhället vilket leder till ett friskare samhälle som kan jobba mer och effektivare (läs Jämlikhetsanden).

Men det är klart, jobb åt alla, en god välfärd och minskade klassklyftor... inte direkt Högerns filosofi!

chris sa...

kärlek till inlägget från mig!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...