06 maj 2010

Förstamaj-rapport

Sent omsider kommer nu några rader om första-majfirandet som ägde rum i Oxhagen i Kalmar med hyfsat men blåsigt väder. Även om man alltid kan önska bättre uppslutning så var det inte så illa med bortåt 150 pers.

Efter att demonstrationståget gått ett varv runt Oxhagen så blev det samling i Oxhagsskolan där det blev fika och tal samt underhållning av trubaduren Kim Stranne.

Emmy Axelsson Hyltén från Ung Vänster inledde talen med att hålla ett jättebra tal där hon bland annat tog upp det faktum att skolan som vi just befann oss i skulle privatiseras och de barn som inte skulle gå där skulle bli tvungna att bussas till en annan skola i stället.
– Den här skolan, Oxhagsskolan, finns inte efter sommaren. Då har en privatskola flyttat hit och ska hyra lokalerna. Privata skolor är inte demokratiskt styrda. Jag vill inte se ett Kalmar där vi skickar skattepengar till aktieägare istället för att köpa skolböcker, pennor och ger lön till lärare! Skämmes!
Därefter var det min tur och det talet, som främst handlade om välfärden, kan läsas nedan. Jag avlöstes sedan av Mariann Ericsson från Jönköping som sitter med i partistyrelsen och som bland annat sa
– När arbetslösheten och fattigdomen var som störst under mellankrigstiden var det starka arbetarkvinnor som slet för att göra sina röster höjda, och det är kvinnor som fortsätter den kampen också idag.
På kvällen blev det sedan sedvanlig fest i partilokalen hemma i Nybro.

Här kommer talet jag höll:

Kamrater, mötesdeltagare. Idag på första maj 2010 så för vi vidare en gammal tradition av protester och solidaritetsyttringar. Det är en tradition av att hålla ihop som trots att den har pågått i mer än 120 år fortfarande är aktuell. Håll ihop! är också parollen för dagens firande.

Det handlar om att hålla ihop välfärden, hålla ihop arbetsmarknaden, hålla ihop ekonomin, det handlar om att hålla ihop Sverige. Det handlar om att hålla ihop mot högerpolitikens orättvisor och klasskamp. Det handlar om solidaritet och rättvisa!

När man hör högern presentera sin politik så kan man lätt få intrycket av att om man bara sänker skatterna så blir det mer till alla, hela tiden.

Så är det givetvis inte, för i högerns Sverige ska det helt enkelt löna sig att vara rik och frisk medan den som är fattig och sjuk ska straffas för det. Regeringen politik har gjort de rika rikare och de fattiga fattigare. Klyftorna har ökat och Sverige dras isär. 

Vänsterpartiets politik ser inte helt oväntat helt annorlunda ut. Mot den cyniska högerpolitiken ställer vi ett solidariskt och rättvist samhälle utan klyftor mellan fattig och rik, mellan kvinna och man eller mellan nya och gamla svenskar.

Vi tar dessutom ansvar för landets framtida ekonomi och vill genomföra nödvändiga satsningar som regeringen har struntat i. Det här vill vi göra för att möta framtiden och för att kunna bygga världens bästa välfärd. 

Kamrater! Vår gemensamma välfärd har skadats i grunden av regeringens klasspolitik. Många har ställts utanför trygghetssystemen eller fått sänkta ersättningar. Många har tvingats uppleva hur barngrupperna på deras barns dagis blir ännu större. Många oroar sig för om deras gamla mamma ska få bra vård på äldreboendet. 

Som om det inte vore nog så säljer regeringen ut vår gemensamma egendom till privata bolag. Bolag som roffar åt sig allt mer av våra skattepengar och för över dem till skatteparadis i stället för att de går till sjukvård, skola och äldreomsorg. Högerpolitiken utarmar vår gemensamma välfärd.

Som väl är så finns det alternativ till den cyniska högerpolitiken. Ett socialistiskt alternativ som sätter människovärdet före profitintresset.
Vänsterpartiet vill nämligen bygga Världens Bästa Välfärd!

Vi vill bygga världens bästa välfärd, fri från riskkapitalister och fri från kortsiktiga vinstintressen. Vi vill att våra gemensamma tillgångar ska gå till en välfärd som finns till för alla människor, oavsett storleken på plånboken.

Vi vill bygga världens bästa välfärd, utan hetsjakt på sjuka och arbetslösa och med ett socialförsäkringssystem som är värdigt ett humanistiskt samhälle

Kamrater! För att värna välfärden så måste det också skapas jobb. Det är arbetstillfällen inom offentlig sektor som säkrar välfärden. Men även inom den privata sektorn måste arbetstillfällen skapas för att Sverige både ska kunna komma stärkt ur krisen och möta framtida behov. 

Vänsterpartiet har en rad konkreta förslag för att skapa en långsiktigt stark arbetsmarknad. Utöver investeringar i den offentliga sektorn så är ett konkret jobbskapande förslag Vänsterpartiets klimatlyft. 

Klimatlyftet innebär att vi både ställer om samhället för att möta klimathoten och samtidigt skapar sysselsättning och delaktighet inom hela samhället - från statliga myndigheter till privata företag, från byggnadsarbetare till miljöforskare. 

Kamrater! Högerregeringen gick för fyra år sedan till val på att skapa arbetstillfällen. Nu när det då är dags att utvärdera högerregeringens resultat efter snart fyra års prat om "jobbpolitik" och "arbetslinje" så är det också uppenbart att jobben som skulle skapas genom skattesänkningarna har uteblivit helt och i stället har vi en massarbetslöshet där var tionde människa i arbetsför ålder står utan ett arbete att gå till.

I stället för att skapa jobb har regeringen ägnat sig åt att göra livet svårt för sjuka och arbetslösa. Det är ett slöseri utan like! Faktum är att svensk arbetsmarknadspolitik har havererat helt under högerstyret. 

Orsaken är högerregeringens marknadsfundamentalistiska syn som säger att arbetslösheten sjunker om folk bara piskas tillräckligt hårt till att söka jobb som inte finns.

Samtidigt har man valt att stillasittande dränera statskassan på miljard efter miljard genom skattesänkningar till överklassen i stället för att genomföra offensiva, och nödvändiga, satsningar som hade skapat arbetstillfällen och säkrat välfärden. 

Det senaste året har 30.000 arbetstillfällen försvunnit inom välfärden. Ändå har finansminister Borg gjort klart att kommuner och landsting inte kan räkna med något stöd från regeringen. Det är en politik som om den blir verklighet kommer att leda till ytterligare 20.000 uppsagda välfärdsarbetare. 

Som väl är, kamrater, så finns det alternativ, ett socialistiskt alternativ. Arbete åt alla är grunden för vänsterpartiets syn på välfärd. Med fler jobb för att göra mer nytta så håller vi ihop samhället bättre. 

Behovet av arbetskraft är egentligen stort. Områdena där offensiva satsningar skulle behöva göras och där arbetstillfällen skulle kunna skapas för att värna välfärden är många. Ändå väljer regeringen att med armarna i kors låta människor gå utan arbete. 

Kamrater! Regeringens skattesänkarpolitik har gröpt ur statens finanser. Vänsterpartiet tar ansvar för ekonomin. Vi tänker inte göra som regeringen och låtsas att det går att bevara välfärden samtidigt som man sänker skatterna med 100 miljarder. Utan prioriterar man sänkt fastighetsskatt för Lidingö-direktörer och städhjälp åt Östermalsmstanter, ja då säger man samtidigt ja till större barngrupper i förskolan och färre händer i vården. Svårare än så är det inte.

Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. För att göra de satsningar vi vill, för att skapa ett mer solidariskt och jämlikt samhälle, för att bygga upp välfärden igen, så krävs det att vi höjer skatterna för de rikaste. För till skillnad från högerregeringen så anser vi att det är de som har det bäst som ska bidra mest till vår gemensamma välfärd.

Vänsterpartiet vill se ett rättvisare, jämlikare och mer solidariskt samhälle. Ett välfärdssamhälle där plånboken inte avgör om du har råd att söka sjukhusvård för dina barn eller inte. Ett välfärdssamhälle där man har rätt till ett arbete, men där man även har rätt att vara sjuk eller arbetslös utan att bli sparkad på.

Kamrater, mötesdeltagare. I höst är det val i Sverige. Det valet kommer att handla om hur vi håller ihop. Det handlar om hur vi håller ihop sjukvården, hur vi håller ihop skolan, äldreomsorgen, a-kassan, sjukförsäkringen. Det handlar om hur vi håller ihop välfärden, arbetsmarknaden, ekonomin. Det handlar om hur vi håller ihop Sverige.

Det är också ett val där vi står inför en helt ny politisk situation. När vi går till val i höst så gör vi det för att bilda regering tillsammans med miljöpartiet och socialdemokraterna. 

Om två dagar kommer vi att presentera en gemensam budget. Viktiga besked har redan getts om satsningar på infrastruktur, om höjt tak i a-kassan och om att utförsäkringskedjan ska försvinna. Det har getts besked om att det kommer mer pengar till kommuner och landsting för satsningar på välfärden. 

Det är viktiga besked om att vi inte bara ska byta regering, utan också byta politik. Men för att se till så att det arbetet fortsätter även efter valet så krävs det ett starkt Vänsterparti i en Rödgrön regering.

Vänsterpartiet vill bygga världens bästa välfärd, utan vinstintressen. Det arbetet börjar nu. Så låt oss hålla ihop och låt oss tillsammans kasta ut högern från Rosenbad i höst! Tack för mig!Bloggat: Tomas1, 2, 3, 4, 5, 6, Birgitta1, 2, Linda, V-Nybro,

Media: Östran, SR,
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...