25 maj 2010

Bemanningsmarknaden växer

Nio av tio bemanningsföretag räknar med att öka antalet anställda under andra kvartalet, det rapporterar LO-tidningen om. Branschen är vidare "mycket positiv till utvecklingen framöver".

Att branschen går en ljus framtid till mötes råder det knappast några tvivel om och samtidigt kommer "fasta" jobb att försvinna i motsvarande omfattning. Priset för detta blir det arbetarna som får betala . Dels direkt genom att de får en otryggare anställning och dels genom att maktförhållandena på arbetsmarknaden förskjuts ytterligare till arbetsköparnas fördel när kraven blir färre från otrygga arbetare och organiseringen av arbetarna försvåras för facken.

I de flesta avtal som slutits nu i vår så har bemanningsfrågan "lösts" på lite olika sätt. Gemensamt är dock att ingen av dessa lösningar lyckas med något annat än att möjligen sätta stopp för de värsta avarterna av att använda bemanningsföretag för att sätta återanställningsskyddet ur spel.

För drygt 20 år sedan släpptes bemanningsföretagen fria på marknaden utan att Las, Lagen om anställningsskydd, anpassades. Vänsterpartiet har om enda parti tydligt satt ner foten och gett tydliga besked om att det är en lagändring som krävs för att komma till rätta med de problem som detta medfört för den svenska arbetsmarknaden.

Läs gärna tidigare inlägg om att 9 av 10 av de svenska arbetarna inte vill jobba som inhyrda och en majoritet tycker att bemanningsfrågan är viktig nog att strejka för.Media: Blt, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...