14 april 2010

Ministerns lögner kring sjukförsäkringen

Högerregeringen tycker som bekant att det ska löna sig att vara högavlönad och frisk och har därför sänkt ersättningarna för den som är sjuk. Syftet är att finansiera skattesänkningar för högavlönade.

Från årsskiftet slog också den nya utförsäkringskedjan till som försämrar ytterligare för alla som drabbats av ohälsa. Problemet är att rehabiliteringskedjan inte innehåller förslag på förbättrad rehabilitering, utan bara fasta tidsgränser som gör att allt fler sjuka kommer att tvingas söka socialbidrag istället.

Förståeligt nog så upprör regeringens "reformer" många människor, de flesta tycker ändå inte om när man sparkar på den som redan ligger. Regeringen och framför allt socialförsäkringsministern Husmark Pehrsson fortsätter ändå att försvara sin brutala linje, men eftersom verkligheten är tydlig för de flesta så tvingas man allt som oftast att ta till lögner och myter för att rättfärdiga sig.

Nätverket RESURS konstaterar efter en granskning av Husmark Pehrssons svar i en chatt om sjukförsäkringen för några veckor sedan att hon bluffade i samtliga frågor . Hon fortsätter alltså att sprida lögner och myter kring sjukförsäkringen och konsekvenserna av regeringens "reformer". Några exempel på de lögner och myter hon använde sig av:
"Sveriges befolkning tillhörde ett av världens mest friska folk, men samtidigt ett av de mest sjukskrivna i Europa."
Sanningen är att det går inte att rakt av jämföra Sverige med andra länderna eftersom de skiljer sig åt både vad gäller sysselsättning och sjukförsäkringssystem. Bilden av svenskarna som det mest sjukskrivna folket i Europa är bara något som borgarna hittat på.
"Tidigare förtidspensionerades 140 personer om dagen - ibland på helt felaktiga grunder."
Denna siffra har borgarna försökt trumma in under lång tid, men den blir inte mer sann för det. Sanningen är att när det skedde flest heltids förtidspensioneringar var det i snitt 59 om dagen. Siffran 140 har borgarna bara hittat på.

Detta var bara ett par utav de osanningar som ministern presenterade - vid detta tillfälle. Läs hela listan under Ministern vs Sanningen.

25 april kl. 17.00 bjuder Vänsterpartiet i Nybro in till ett öppet möte på Mejeriet i Nybro med anledning av just regeringens "reformer" av sjukförsäkringen och vilka konsekvenser detta får. Vi börjar med visning av filmen Det är inte okey där vi får följa några utförsäkrade kvinnors berättelse om hur deras liv förändras när deras ekonomiska trygghet rycks bort till ett liv i verkligt utanförskap.
Filmvisningen följs av diskussioner med LiseLotte Olsson (V), Torbjörn Björlund (V) och Eva Bengtsson Skogsberg (M).


Bloggat: Alliansfritt, Ett hjärta RÖTT,
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Spärrar och gränser, kimmuller skriver Varning för präster!, Kaj Raving skriver Rödgrön valupptakt i Kalmar län, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Gemenskap äger, Johan Frick skriver Min personliga reflektion bereder oväntat plats åt Carl Jan
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

pw sa...

Du har ett mycket kort minne eller är du också en sådan vänsterskalle som förvränger verkligheten och vill tvätta bort eller skriva om S-partiets nutidshistoria? ... Ville enbart påminna dig och dina ljugar kamrater om ett Resurs brev till Mona Sahlin(S) daterad aug 2008 och sign av Jenny Fjell.

"Den hetskampanj som de senaste åren förts mot sjuka och funktionshandikappade påbörjades av SOCIALDEMOKRATERNAS ambition att halvera ohälsotalet. Många förtidspensionerades mot sin vilja i syfte att förbättra statistiken och minska kostnaderna"..

Som godnattsaga rekommenderas Mats Eriksson:s mycket läsvärt: "JUDASVÄNSTER OCH GRÖNA LURIFAXER".

Smakligt lästid!

Kaj Raving sa...

Antingen är du ett sånt där högertroll som inte är intresserad av att kommentera annat än sånt du först förvrängt eller hittat på så att det passar vad du själv vill bemöta eller så kan du helt enkelt inte läsa ordentligt.

Men visa gärna på vad som skulle vara lögn om du kan.

Dessutom har det uppenbarligen inte ens gått upp för dig att jag är vänsterpartist och inte sosse och har definitivt inte påstått annat än att hetsjakten mot sjuka påbörjades av sossarna. Men eftersom det tydligen inte passade ditt syfte så bortser du väl helt enkelt från det obekväma faktumet.

Är det nu så att du ändå kan läsa så kan jag rekomendera Kampen om sjukfrånvaron av Björn Johnson för att få reda på sanningen bakom regeringens lögner och myter om sjukförsäkringen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...