18 april 2010

LO-medlemmar vill ha V-politik men får S-politik

LO-distriktet Stockholm Län har gjort en stor undersökning av vilka frågor som deras medlemmar tyckte var viktigast. 12000 medlemmar deltog i det som kallar för Stockholmsmodellen och om resultatet säger man så här i LO-tidningen:
– Det är väldigt tydligt LO-medlemmarna i Stockholm vill byta politik och byta regering.
Frågorna handlade om arbetsmarknad, välfärd, trafik/miljö och bostäder, men medlemmarna kunde även föra fram andra synpunkter om sånt man tyckte var viktigt. Sammanställningen av svaren har omarbetats till frågor som sedan ställts till de sju riksdagspartierna. Dessa frågor formulerades så att partierna måste svara ja eller nej.

Vänsterpartiet var det enda parti som svarade JA på alla 16 frågor och hade alltså den politik som sammanföll mest med medlemmarnas åsikter.

Det resultatet skulle ju LO ha kunnat dra slutsatser utifrån och Socialdemokraterna har tydligen visat oro för att undersökningen ska ha "skadlig effekt" på den facklig-politiska samverkan. Med rätta alltså utifrån medlemmarnas åsikter. I Norge, genom Trondheimsmodellen, som Stockholmsmodellen inspirerats av så fick ett liknande resultat just dessa konsekvenser
Stockholmsmodellen är från början lånad från norska LO. I Trondheim 2003 utarbetades en mall som fick stor genomslagskraft inom politiken och på valet två år senare. I Norge valde facket att bryta det ensidiga samarbetet med Socialdemokraternas motsvarighet Arbeiderpartiet. I stället gav det även sitt stöd åt både vänsterpartiet Socialistisk Venstre och Miljøpartiet De Grønne.

Budskapet var tydligt – facket bistod partier om de drev deras frågor.
Själv hade jag ingen större illusioner kring att man skulle göra på det sättet i Stockholm - och nog fick jag rätt alltid. Att man skulle dra slutsatser utifrån medlemmarnas åsikter i Stockholm är helt uteslutet och dementeras kraftigt av Elisabeth Brandt Ygeman, sekreterare på LO-distriktet i Stockholms län, som slår fast:
– Den fackliga samverkan  med Socialdemokraterna gäller.
Slutsatsen kan väl egentligen bara bli en: att lyssna på medlemmarna är nog bra men att sedan bry sig om vad de säger - det är inte lika viktigt. Detta bekräftar om något att tiden då sossarna var fackets politiska gren är sedan länge gången och i stället är det facket som är sossarnas praktiska, och uppenbarligen lydiga, verktyg.Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...