29 april 2010

Kommentarer till regeringens utspel om socialförsäkringarna

Idag, torsdag, beslutade regeringen att tillsätta en utredning kring socialförsäkringarna. Man har upprört många människor när man sparkat på sjuka och arbetslösa. Nu när det nu har fått politiska konsekvenser så börjar man dra öronen åt sig.

När man nu ser att det faktiskt upprör många människor att man har valt som politisk strategi att sparka på sjuka och arbetslösa och tvinga dessa att söka jobb som inte finns, så försöker man desarmera frågan genom att lägga locket på.

Det är visserligen klädsamt att regeringen nu i alla fall erkänner att man har gjort fel när man hastade igenom sina långtgående försämringar utav socialförsäkringarna utan att lyssna på de många remissinstanser som varnade för de konsekvenser vi nu har sett.

Men det är uppenbart att vad man vill är bara att tysta ner en obehaglig fråga inför valet. Det som sagts förändrar inget av att man kunde ha låtit bli att genomföra försämringarna redan från början.

Om det nu var långsiktig, stabil, tydlig och begriplig försäkring man var ute efter, varför tillsatte man inte en utredning redan från början då? I stället kommer man nu, fem månader innan valet när det bränner under fötterna och försöker lägga ut dimridåer för väljarna. Hade man i stället lyssnat och tagit till sig av remissinstansernas kritik mot systemet redan från början så hade man inte behövt backa nu.
 
Vi Rödgröna kommer givetvis att delta i utredningen, men vi har redan en överenskommelse för hur en trygg och rättssäker sjukförsäkring ska se ut och är dessutom överens om att höja taket i a-kassan och sänka avgiften. Det kommer givetvis att vara vår utgångspunkt i utredningen.
 


Media: AB1, DN1, Ex, AB2, SvD, RoD, DN2,
 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...