05 april 2010

Hellre jämlikhet än klyftor

Inkomstklyftorna har ökat i Sverige mellan 2000 och 2007 och sedan mätningarna började så har inkomstskillnaderna aldrig varit större än de är i dag. Samtidigt så har fattigdomen minskat från 11 till 5 procent mellan 1997 och 2007. Det sistnämnda får Expressens ledare att hicka till av lycka och utbrista i ett Hellre klyftor än fattigdom.

För att rättfärdiga det så försöker man framhäva det som någon form av naturlag att antingen har man växande klyftor eller så har man fler fattiga - vilket givetvis är rena löjan. Alternativet är givetvis ett jämlikt samhälle där det varken finns växande klyftor eller fattiga. Fast det passar ju såklart inte in i den borgerliga logiken.

"Siffrorna säger inget om den ökade fattigdomen i finanskrisens spår" skriver man vidare, vilket kanske är sant i just det här fallet. Men det finns andra siffror som visar att sen den borgerliga regeringen tog över så har utvecklingen vänt och fattigdomen ökar bland annat hos barn och kvinnor, främst hos ensamstående mödrar.

Regeringen skapar alltså ett samhälle med ökande klyftor och ökad fattigdom. Ett samhälle som Richard Wilkonson och Kate Pickett i ”Jämlikhetsanden” visar är sämre på alla sätt, för alla, än ett jämlikt samhälle. I boken visar de att ökad tillväxt och sysselsättning är ihåligt och ohållbart om det åstadkoms till priset av ökad ojämlikhet, vilket Expressen förespråkar.

Alternativet är givetvis en helt annan politik än den som regeringen för. En fördelningspolitik som minskar klyftorna och skapar ett jämlikt och rättvist samhälle. Fast det finns förstås inte med i den borgerliga världsbilden.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Bohusbanken – sveriges minsta affärsbank under 1900-talet, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Yrsa Stenius har rätt i sak – Expressens “avslöjande” är en journalistisk skandal, loaderrorready skriver Några tankar om ”parkeringsmordet” och SD´s hatkampanj, Hans Norebrink skriver Uppblåsta samhällsvetare
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Ulf Vargek sa...

Enligt Katarina Brännström, Moderat riksdagsledamot så tycker hon att det är bra med ökade inkomstklyftor i Sverige. Men det var ju ingen nyhet i sig att Moderaterna tycker så. Dom vill bara ha tillbaks det gamla klassamhället igen. De måste ha en förkärlek för att trampa på folk.Speciellt de som redan ligger ned.

Martin sa...

Ktarina Brännström (M) tar också upp detta och gör en ganska obegåvad analys på sin bogg:

http://katarinabrannstrom.blogspot.com/

Med tanke på hur hon får svar på tal och att näthögern inte rusar till försvar, så drar jag slutsatsen att detta inte är något M vill att det talas högt om.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...