27 april 2010

Bra dag med småföretagssnack på Öland

Idag har jag tillbringat dagen på södra Öland, närmare bestämt i Färjestaden och Mörbylånga. Dagen inleddes med ett besök hos My som driver Mys Blommor utanför Färjestaden. En uppenbarligen mycket stark tjej som trots sin ringa ålder har hunnit starta ett företag och nu har flera anställda i sin verksamhet.

Vänsterpartiet framställs ju ofta som ett företagarfientligt parti, vilket är djupt orättvist, inte minst eftersom vänsterpartiet har en mycket god politik för småföretag och vårt förslag om att slopa sjuklöneperioden för småföretag var vid en "avidentifierad" omröstning det näst populäraste förslaget bland småföretagare, före samtliga borgerliga partiers förslag.

Förslaget föll också i mycket god jord hos My, som som väl är visserligen inte haft så mycket sjukskrivningar bland sin personal, men som berättade att när någon var sjuk, så innebar det att hon själv fick jobba dubbelt eftersom hon inte har råd att både betala sjuklön och en vikarie. Dessutom så "erkände" hon att risken för sjukdom var något hon tog i beaktande när hon skulle anställa av just den anledningen och hon är säkert inte ensam om att tänka så. Vänsterpartiets förslag skulle med andra ord kunna innebära att fler skulle kunna få chansen att få jobb.

Efter My så blev det besök på ytterligare ett mindre företag, Polyplank i Färjestaden. Ett intressant företag med en bra produkt som borde ha framtiden för sig men som behöver stöd för att växa. Här handlar det om exempelvis hjälp att hitta nya marknader men också "hjälp att hitta hjälpen" i form av EU-stöd och annat. VD-n poängterade också att det är nödvändigt med en politisk prioritering av andra saker än det kortsiktigt billigaste vid upphandlingar för deras del, inte minst vad det gäller miljöaspekten.

Efter lunch följde ett möte med arbetsförmedlingen som kunde visa positiva siffror om arbetslösheten på Öland, under 4%. Och det innan sommarjobben! På frågan hur det kunde komma sig att man på Öland låg så mycket lägre än övriga länet så menade man att det åtminstone delvis kunde bero på företagsstrukturen med färre stora företag och flera mindre. Man bekräftade också bilden av att småföretagare ofta inte var lika snabba med att göra sig av med personal i krisen som större företag.

För att kunna värna välfärden så krävs det arbetstillfällen, därför värnar Vänsterpartiet också om småföretagen, eftersom det är där de flesta nya arbetstillfällena kommer. Mer än hälften av arbetskraften inom privata sektorn arbetar redan idag på mindre företag. Däremot så svansar Vänsterpartiet, till skillnad från regeringen, för de stora multinationella företagen. Vi tycker att det är viktigare att sänka arbetsgivaravgiften så att det underlättar för småföretagare att anställa i stället för att göra så att McDonalds tjänar 100-tals miljoner utan att anställa en enda person.

Efter detta bar det iväg till Mörbylånga för att träffa personalen på dagcentret Släggan där jag givetvis passade på att prata välfärd. Typisk vänster-politik som rätt till heltid och höjda löner inom välfärdssektorn var saker de snabbt lyfte fram även om de själva tyckte att de hade det bra  och nästan alla jobbade heltid. När jag berättat om Vänsterpartiets Bygg med oss! - kampanj och frågade dem vad de tyckte var viktigt så kom det fram ytterligare typisk vänsterpolitik. Högst på önskelistan stod nämligen utökade möjligheter till utbildning för ungdomar och inte minst att det skulle byggas billig hyresrätter så att ungdomar hade råd att flytta hemifrån.

Dagen på Öland avslutades med ett besök hos personalen på flyktingboendet för ensamkommande flyktingbarn i Mönsterås. Där berättade man att man tyckte att det var ett problem att media ofta beskrev en bild med problem som inte hade med verkligheten att göra och att det tvärtemot den gängse bilden uppstod väldigt lite problem, särskilt med tanke på att det här handlade om 12 stycken 16-17-åriga killar. Den rätt självklara slutsatsen efter ett långt och bra samtal är att ungdomar är rätt lika i grunden oavsett om de kommer från Sverige eller Afghanistan.

Den intensiva dagen på Öland följes sedan upp av en snabb falaffel Kalmar innan det var dags för möte inför kongressen. Många intressanta motioner har skrivits, men det är inte så många jag känner att jag måste upp och tala för. Motionerna kring arbetsrätt och inhyrning, som ju ligger mig varmast om hjärtat, har bifallits av partistyrelsen och jag tror knappast det blir någon större strid kring dem. Däremot så kan det väl bli svårt att få igenom motionen om att bara servera vegetarisk mat på vänsterpartiets tillställningar. Partistyrelsen har avslagit den, men jag kommer göra mitt bästa för att ändra på det. Jag ser fram emot en spännande kongress.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...