17 mars 2010

Varför är det så viktigt att skapa en ny kvinnodominerad låglönemarknad Åkesson?

Debatten med Anders Åkesson (c) fortsätter.

Anders Åkesson (c) fortsätter att ihärdigt försvara att man lägger stora skattepengar på ett bidrag riktat till de allra rikaste i stället för att lyssna på den mycket stora majoritet av svenska folket som enligt en färsk undersökning hellre vill satsa skattepengar på fler anställda inom vård, skola och omsorg än på avdrag för hushållsnära tjänster. Varför inte ta till dig det Åkesson?

Rutavdraget används mest av de rika. Något annat mönster syns inte, hur man än försöker trixa med statistiken. Flest miljonärer hittar man i Danderyd och det är också där de allra flitigaste användarna finns. Precis som i Danderyd så är den flitigaste användaren även i Kalmar län inte helt oväntat den som tjänar över en miljon om året. Låginkomsttagare subventionerar alltså de rikas städhjälp och Vimmerbybor får betala för att Danderydsborna ska slippa städa själva.

Låt mig ändå göra klart att jag har ingenting emot att överklassen köper städhjälp – om man är beredd att betala vad det kostar. Men uppenbarligen tycker man inte att städarens arbete är värt att betala fullt pris för. Det jag vänder mig emot är att regeringen då går in och skapar en skattefinansierad marknad åt dem genom ett permanent bidrag (inte ett tillfälligt som ROT-avdraget).

Vilken bransch som än subventionerades med så stora summor skulle givetvis växa. Det jag undrar är varför Åkesson tycker att det är så viktigt att skapa just en ny kvinnodominerad låglönemarknad, präglad av otrygga anställningar och deltidstjänster som det ofta inte går att leva på, samtidigt som 60 000 arbeten beräknas försvinna inom välfärden som en följd av regeringens politik.

Bilden av alla de arbetstillfällen som detta kostsamma bidrag påstås ha skapat blir också alltmer ifrågasatt. Nationalekonomen Roland Spånt har räknat ut att antalet nya arbetstillfällen som skapats genom detta bidrag bara är en bråkdel av de som branschen själv påstår, och det till enorma kostnader för varje arbetstillfälle!

Jag vill inte se en utveckling där stora skattepengar subventionerar en välbeställd minoritets hemmastädning. Jag vill hellre satsa på en välfärd som kommer alla till del, där skattepengar investeras i gemensamma välfärdstjänster som skola, barnomsorg och äldreomsorg. Jag vill helt enkelt bygga Världens Bästa Välfärd!

Kaj Raving (V)
Riksdagskandidat Kalmar län
Från Konfliktportalen.se: L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Ännu en propagandamegafon från högern, Anders_S skriver Överreaktion från Erdogan, komakino skriver Fackklubb 717 online, Johan Frick skriver Onsdag förmiddag, tusenpekpinnar skriver Arenadebatt och queer antikapitalism, jesper skriver En film om Fackklubb 717
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.


Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...