25 mars 2010

Kompromissa inte i bemanningsfrågan!

Att kompromissa i en avtalsrörelse är en sak man knappast kommer ifrån. Men jag hoppas att detta inte är sant, att man diskuterar såna här kompromisser i bemanningsfrågan, som LO-tidningen rapporterar om. Särskilt inte med tanke på att stridsviljan hos våra medlemmar är hög i frågan och de allra flesta är beredda att gå i strejk för att begränsa möjligheten att runda LAS. Då borde man fan inte diskutera kompromisser alls! Visserligen visar det att medlemmarna gärna vill komma till rätta med problemet, men jag tror inte att man är beredda att betala genom kraftiga försämringar av återanställningsskyddet.

Jag hoppas verkligen man tar sitt förnuft till fånga och lägger ner dessa kompromissdiskussioner som vi ändå omöjligtvis kan gå med på. Facket har inte visat någon riktig ryggrad sedan... ja, 70-talet eller  nåt, så det vore väl verkligen på sin plats att visa medlemmarna att man faktiskt är en kamporganisation och inte något jävla försäkringsbolag.
På LO-styrelsen i måndags diskuterats ett av dessa förslag, erfar LO-Tidningen. Det gick ut på att en tredjedel av de uppsagda ska vara överhoppningsbara vid återanställning, vilket betyder att arbetsgivaren i stor utsträckning skulle kunna välja vilka som ska återanställas. LO-styrelsen var inte särkskilt förtjust i idén.

Bland de andra idéerna finns att återanställningsrätten ska vara kortare än dagens nio månader samt att arbetsgivaren helt enkelt får plocka bort ett antal av dem som står högt upp på återanställningslistan. En fjärde variant som diskuterats är en kombination av inhyrning och visstidsanställning av dem med återanställningsrätt – tanken är att om inhyrningen ökar så ska visstidsanställningarna av tidigare uppsagda öka lika mycket.
Man diskuterar alltså att försvara återanställningsskyddet genom att urholka det kraftigt och enligt tidningen så är det tydligen dessutom mitt eget förbund, IF Metall som utvecklat flera kompromisser.
I stor utsträckning är det alltså IF Metall som för diskussionerna med arbetsgivarna, och det är IF Metall som försöker utveckla nya idéer. Enligt uppgifter till LO-Tidningen har förbundet varit med och utvecklat flera olika kompromissförslag.
Nu får det fan vara nog med läggmatcher! Först krisavtal, nu detta... jag bävar för vad detta kan leda till...






Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Är Lars Vilks också CIA-agent?, salkavalka skriver MILITANT ARBETARKAMP NU OCH DÅ, Kaj Raving skriver Positivt om överklassbidraget, Hans Norebrink skriver Nödvändig sionism?, tusenpekpinnar skriver Revolution I: Slow-motion-revolution
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...