06 mars 2010

En läxa för ett bortskämt patrask

Under 1900-talet ansåg borgarna att proletärerna började få det för bra och att de blev bortskämda med lyx och flärd. Men att högern kom till makten i kombination med krisen i slutet av 2000-talets första årtionde hjälpte till att få patrasket på bättre tankar igen. I slutet av högerns mandatperiod 2006-2010 uttryckte sig statsminister Fredrik Reinfeldt (m) så här* apropå krisen:

”På detta sätt framtvingades en ansträngd arbetsflit inom många hushåll, där lättja och liknöjdhet tidigare rått. Den ekonomiska krisen blev en nyttig läxa för framtiden. Det är också allmänt erkänt att de med bekymmer och klagan genomlidna krisen haft det goda med sig, att den lösa befolkningen har lärt sig behovet av arbete och sparsamhet.”*Det skulle kunna vara Reinfeldt som uttryckt detta men inlägget kan möjligen vara en travesti på en text som finns på stationen i Alvesta och beröra något som landshövding Knut Erik Skjöldebrand uttryckt i samband med nödåren 1868-1869. Svaret hittas i Alvesta.

Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver Ännu ett nazistiskt vansinnesdåd, Anders_S skriver Den borgerliga avmoderniseringen, tusenpekpinnar skriver Kapitalet är produktivitetens våldsamma tak, Hans Norebrink skriver Nationen före Stalin, Johan Frick skriver Blanda inte in barnen!
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Michael Andersson sa...

Hej!
Som lokalhistorisk forskare i Alvesta försöker jag förstå vad du menar med detta inlägg. Ingen på Alvesta järnvägsstation känner ien texten. Vad åsyftar du här?

Michael Andersson sa...

Hej!
Som lokalhisoriker i Alvesta blev jag nyfiken på ditt inlägg om texten i ALvesta järnvägsstation. Har pratat med folk med kännedom om stationen och de kunde inte hjälpa mej.
Kan du förklara vad du menar?

Kaj Raving sa...

Hej Michael. Andra stycket i inlägget är alltså en omskrivning av ett citat från nämnda landshövding. Detta fanns i samband med någon utställning på andra planet på stationen då för fyra år sedan som jag hade tid att ta del av i väntan på något tåg. Det fanns kläder, kartor och lite annat också vill jag minnas. Just detta citat tror fanns i fönstret längst upp till vänster, alltså mot bangården, tillsammans med annan info om honom/länet. *med reservation för att detta är fyra år senan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...