09 mars 2010

Anders Åkesson (c) argumenterar för städhjälp åt Lidingö-direktörer

Anders Åkesson (c), liksom en rad andra borgerliga företrädare, har den senaste tiden argumenterat för att det är viktigare att direktören med villa på Lidingö får subventionerad städhjälp än att vi kan anställa fler undersköterskor inom omsorgen i Vimmerby för att ta hand om våra gamla och sjuka.

För det är precis så det ser ut. Enligt SCB är det nämligen, knappast oväntat, framförallt höginkomsttagare och boende i kommuner som Lidingö som har utnyttjat överklassbidraget medan de med lägre inkomst kan räknas i promille. Samtidigt så utarmas vår gemensamma välfärd och personal sägs upp, trots att personalbehoven snarast ökar. Vill vi verkligen använda våra skattepengar på det sättet?

För istället kunde dessa mångmiljonbelopp som nu går till att subventionera en städerska åt Lidingö-direktören använts för att anställa nya välfärdsarbetare och utveckla välfärden. Det kunde innebära fler undersköterskor i Vimmerby, fler förskolelärare i Oskarshamn och bättre mat till de äldre i Borgholm. Framför allt skulle det innebära att pengarna gick till de som behöver det i stället för till dem som redan har ett överflöd.

Därför säger Vänsterpartiet nej till högerns överklassbidrag. Vi vill satsa på en välfärd som kan komma alla till del - efter behov och inte efter plånbokens storlek. Vi vill satsa på en välfärd där den enskildes inflytande över innehållet i hemservice, i vårdens planering och så vidare ökar. Men också de anställdas löner, arbetsvillkor, inflytande och möjligheter till utveckling i arbetet måste förbättras. Välfärdsjobben är livsviktiga, och det ska märkas!

Vänsterpartiet vill inte subventionera städhjälp åt Lidingö-direktörer, däremot vill vi bygga Världens Bästa Välfärd!

Kaj Raving (V)
Riksdagskandidat


Media: AB1, AB2, SEKO
Bloggat: Rödgrön, Ett hjärta RÖTT, Jöran Fagerlund, Alliansfritt,
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , ,

4 kommentarer:

Tobias sa...

Har du last undersokningen? For det verkar det inte som om du gjort. Vilka som anvander avdraget ar ju inte forknippat med sanningen...

Det ar ju bara Stockholmsforakt och skitsnack. Ocksa ar det forakt mot arbetare. Ar inte vita jobb battre an svarta?

Det dar ar ju bara blind ideologi. Vansterexprimentet kommer ga i sank...

Varfor kritiserar du inte att Mona Sahlin ar for samma avdrag? Ar alla borgare som inte ar vansterpartister?

Kaj Raving sa...

"Vilka som anvander avdraget ar ju inte forknippat med sanningen..."

Så här skriver SCB: "Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Halva befolkningen (20 år och äldre) hade 2008 en årsinkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 6 promille som hade denna skattereduktion. Bland de fem procent av befolkningen som hade över en halv miljon i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattereduktion för hushållsnära tjänster.

Det är stora skillnader mellan kommunerna. I kommuner med många höginkomsttagare är det betydligt större andel som har hushållsnära tjänster. I Danderyd var det 6,6 procent och i Lidingö 4,5 procent. I kommunerna Filipstad, Storuman och Åsele var det bara en promille som hade skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008."

Vad skulle inte vara sant?

Blind ideologi är vad regeringen bygger sin politik på, inte minst när det gäller överklassbidraget som har en fördelningspolitisk profil som till och med lyckas sticka ut när det gäller att gynna överklassen trots att hela regeringens politik går ut på att öka klassklyftorna, vilket man också har lyckats väl med.

"Varfor kritiserar du inte att Mona Sahlin ar for samma avdrag?"

Skojar du eller? Varför skulle jag kritisera Mona i en replik riktad till någon helt annan? Dessutom har hon ju lyssnat på oss...

Kent K. sa...

 Apropå de här 28 000 låginkomsttagarna som 2008 gjorde RUT-avdrag vilket motsvarar 6 promille av gruppen 200 000:-/år eller lägre! I rapporten från SCB går det inte att utläsa om dessa låginkomsttagare var sammanboende eller inte! Alltså vet vi inte hushållens totala inkomst av de låginkomsttagarna som gjorde RUT-avdrag 2008! Detta har ju en helt avgörande betydelse för vilket värde man skall lägga i att det var 28 000 låginkomsttagare som gjort avdrag! Om dessa var sammanboende med en make/maka med en inkomst lika låg eller högre spelar ju ingen roll för då faller ju hela argumentet för att RUT också används av flera låginkomsttagare platt till marken då man måste räkna samman hushållets totala inkomst för att komma fram till vilka inkomstgrupper som använder sig av RUT-avdraget! Skulle de båda tjäna 200 000:-/år blir ju den totala inkomsten 400 000:-/år och då hamnar ju saken i ett helt annat läge! 

Kent K. sa...

Att som Alliansanhängarna och RUT-förespråkarna försöka att hävda att många Låginkomsttagare skulle använda sig av RUT-avdraget faller nog lite grand på sin egen orimlighet om man tittar på nettoinkomsten för en låginkomsttagare med en bruttoinkomst på 200 000:-/år: Det ger ungefär 16 600:-/mån. brutto, ca. 33% skatt på det så hamnar man på lite drygt 11 000/mån. netto är det någon som ärligt tror att det då finns ekonomiskt utrymme att lägga kanske 1 500:-/mån. på städhjälp? Tror någon att ex. en ensamstående förälder med en sådan inkomst efter hyra och övriga löpande utgifter har pengar över till städhjälp för att få sitt "livspussel" att gå ihop? PÅ nyheterna tidigare ikväll kunde man höra att ensamstående mammor med ekonomiska problem har ökat och att många får hjälp från kommunernas socialbidragskontor och kyrkan! Någon som tror att det hos dessa grupper finns en möjlighet att använda sig av RUT-avdraget? Man kunde önska att Alliansen hade någon form av anständighet och erkände att RUT främst gynnar de med höga inkomster som helt enkelt är för snåla att betala vitt utan RUT-avdrag! Med facit i hand över hur många Moderata politiker som under lång tid föredrog att betala svart till sin städhjälp och barnflickor så förstår man ju deras vurm för RUT-avdraget! I de inkomstgrupperna handlar det inte om annat än en otrolig brist på moral, inte om en bristande betalningsförmåga! Så om RUT slopas av de rödgröna efter valet och vissa väljer att gå tillbaka till att betala svart och därigenom begå lagbrott är ett val de är fria att göra, men de får då också vara beredda på att stå för konsekvenserna!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...