16 februari 2010

Vänsterpartistisk närvaro ger moderat desperation

Media blev portade när de båda vänsterpartistiska riksdagsledamöterna LiseLotte Olsson och Torbjörn Björlund skulle träffa arbetsförmedlingens personal i Emmaboda. När riksdagsmannen Jan R Andersson (M) besökte Arbetsförmedlingen där för bara någon månad sedan så var media dock mer än välkomna. Och bara några timmar innan det öppna mötet "Stoppa hetsjakten på sjuka och arbetslösa" som Vänsterpartiet i Emmaboda anordnade i går skickade Eva Bengtson Skogsberg (M) ett mejl från riksdagen till media. Som Östrans reporter uttrycker det.
Vänsterpartiets öppna möte i Emmaboda "Stoppa hetsjakten på sjuka och arbetslösa" blev politiskt mycket känslig.
Att sjukförsäkringsfrågan gnager och skaver hos regeringsföreträdarna har varit tydligt - och förståeligt. Inte minst hos moderaterna har man kunnat se tecken på ren desperation genom bland annat Gunnar Axéns och partikamraten Helena Rivières bottennapp då de gick till angrepp mot en av de drabbade.

Nu har dock den moderata desperationen fått ytterligare ett ansikte i riksdagsledamoten Eva Bengtsson Skogsberg, boende i Nybro men nyinflyttad från Emmaboda. Bara ett par timmar innan ett besök i Emmaboda av de båda vänsterpartistiska riksdagsledamöterna så fick hon alltså tydligen stora skälvan och kände sig tvungen att förekomma det hela genom följande mejl. Det var ett förfarande som Östran-reportern förklarade att hon trots 30 års erfarenhet aldrig upplevt tidigare.
Från: Eva Bengtson Skogsberg < eva.bengtson.skogsberg@riksdagen.se >
Datum: måndag 15 feb 2010 15.57.18 GMT+01:00
Till: undisclosed-recipients:;
Ämne: en nyanserad bild av sjukskrivningarna


Hej
Vänsterns riksdagsföreträdare besöker med jämna mellanrum Emmaboda.
Syftet är givetvis att sätta en negativ bild av regeringens sjukförsäkringsreform.
Det är viktigt att denna svartmålning inte får stå oemotsagt.
Jag har tyvärr inte tid att gå på Vänsterns öppna möte i Folkets Hus i kväll men ha skrivit ner några punkter för att få en mer nyanserad debatt. Det förekommer ingen hetsjakt på sjukskrivna. De svårt sjuka bedöms inte hårdare än förut, tvärtom. Vänstern missade väl Rapportsinslaget där detta tydligt framgick. Det är snarare så att oppositionen skrämmer upp och oroar människor helt i onödan.

Vad vänsterns företrädare inte kommer att nämna på mötet är:
Att Sverige under den förra regeringen befäste vår plats som nummer ett i ohälsoligan.
Att 140 människor om dagen förtidspensionerades under 10 år.
Att den vändning som sades komma under vänsterregeringen, var ett resultat av just det ökade talet förtidspensioneringar och långtidssjukskrivningar
Att människor som verkligen hade arbetsförmåga aldrig fick chansen
Att vi nu efter omläggningen av politiken kan se hur sjuktalen rasar.
Att antalet nu förtidspensionärer minskar kraftigt
Att vänstern vill införa en 58 års gräns som kommer att slå hårt mot människor med medfödda funktionshinder.
Att reformeringen av sjukförsäkringen inte är en helt ny ide. Redan hösten 2006 kom socialförsäkringsutredaren Anna Hedborg med förslag i den riktning som nu har genomförts.
Vi vet att många människor for illa över att bli behandlade som om att de inte hade någon som helst möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet.
Nu ges chansen att rehabiliteras på ett tidigt stadium, arbetspröva och ev återgå till arbete. Går inte detta blir det omprövad sjukskrivning.
De som tidigare förtidspensionerats får jobba ideellt eller arbetspröva utan risk att sjukersättning dras in. Man får tjäna upp till ett basbelopp innan ersättningen minskar och klarar man inte arbetet så har man kvar ersättning som tidigare.
Att beskrivningen ”tvingat människor till arbete” inte är något annat än att ge människor möjligheter till att utnyttja alla verktyg som finns, har tyvärr inte kommit fram i diskussionen.
Ring mig gärna om du har ytterligare frågor se uppgifter nedan
hälsningar
Eva


-----------------------------------
Eva Bengtson Skogsberg
Riksdagsledamot (m)
Ledamot i Civilutskottet
Förbundsordförande i Kalmar län
Bortsett från hur pinsam denna uppenbara desperation blir, så är de "argument" hon lyckas rada ett enda manifest över att moderaterna inte vill ta ansvar för sin egen politik utan fortsätter att skylla på att det är vänstern som skrämmer upp människor i onödan. 

Som synes så är de flesta "argumenten" dessutom av "det var minsann inte bättre på sossarnas tid" - typen och egentligen inte ens värda att kommentera. Att det mesta av det är rena påhitt har redan Björn Johnsson visat och samtidigt konstaterat att det är en myt att svenskar varit sjukskrivna mer än människor i andra europeiska länder.

Att de Rödgröna presenterat ett eget förslag på en helt ny sjukförsäkring nämner hon knappt alls och vad Bengtsson Skogsberg väljer att definitivt inte berätta om är regeringens egna bedrifter. Som att man
  • skapat en möjlighet för företag att lätt göra sig av med sjuka anställda
  • sänkt taket i sjukförsäkringen med hela 25%
  • genom förändrad beräkningsgrund sänkt ersättningsnivån till 77,5%
  • tagit bort semesterdagar för långtidssjuka
  • tvingat deltidssjukskrivna att säga upp sig och bli arbetslösa på heltid
  • utförsäkrat tusentals sjukskrivna och ställt 12.132 svenskar utan sjukersättning i februari
  • satt en maxgräns för hur länge man får vara sjuk i högerns Sverige osv osv
Med tanke på den sista punkten så är det inte så märkligt att regeringen har lyckats med att minska sjuktalen och antalet förtidspensionärer. Efter 364 dagar så räknas man ju helt enkelt inte som sjuk, oavsett om man har tillfrisknat eller inte även om högern tycks resonera som så att blir de sjuka bara fattiga nog så ser de nog till att bli friska.
Man har inte förändrat verkligheten men man har snyggat till siffrorna. Men, vänta här nu... var det inte just det man anklagade sossarna för att göra?

Genom utsorteringskedjan har alliansen lyckats snygga till siffrorna, och sänka skatterna för de rikaste inte att förglömma. Priset betalas av de tusentals som har haft oturen att bli sjuka i ett Sverige styrt av  Eva Bengtsson Skogsbergs regering. Men det vill hon inte att Vänsterpartiet ska tala om.

Men det kan jag lova att vi kommer att fortsätta med!Bloggat: Micke
Media: Barometern,
Läs mer om försämringarna i sjukförsäkringen och om de konsekvenser de fått på Kalla Sverige och Resursbloggen.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Marcus , Likvidvänster sa...

"Att vi nu efter omläggningen av politiken kan se hur sjuktalen rasar."

Att omläggning av politik som inte på något sätt innefattar högre kvalitet på vården skulle göra folk friskare är bland det dummaste jag läst denna vecka.
Folk är naturligtvis lika sjuka som innan.

Kaj Raving sa...

Visst är folk lika sjuka som innan, om inte mer, men genom att förbjuda dem att vara sjuka, åtminstone på pappret, så kan man trolla med siffrorna.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...