19 februari 2010

Steg i rätt riktning för (S)

Det är skönt att se att sossarna tar några rejäla kliv i rätt riktning mot en bättre flykting- och integrationspolitik, särskilt med tanke på att det inte är så många år sedan som sosseministrar under regeringen Persson stod på barrikaderna och spred fabricerade uppgifter för att få stöd för att utvisa apatiska flyktingbarn.

Var sossarna stått har ofta varit otydligt och ambivalent när man försökt behålla sin gamla solidaritetsretorik samtidigt som man inte velat missa "hårdare tag-tåget" av rädsla för att tappa väljare till SD, FP och de andra borgarna. Därför känns det bra att läsa på DN debatt om att de nu har ändrat kurs och bland annat vill göra det till ett gemensamt solidariskt ansvar för kommunerna att ta ansvar för nyanlända flyktingar genom en "lex Vellinge" och ekonomisk kompensation för de kommuner som tar ett större ansvar än andra.
Vissa kommuner har dessutom under många år tagit ett orimligt stort ansvar för asylsökande, medan andra inte tagit något ansvar alls. Detta blev extra tydligt när ledningen för en av Sveriges rikaste kommuner, Vellinge, med tvivelaktig retorik och misstänkliggöranden försökte stoppa en grupp ensamkommande flyktingbarn. Sammanbrottet i Vellinge blottlägger en utmaning för flyktingmottagandet.
Man vill även förbättra och bredda mottagandet för nyanlända genom bland annat ett "individuellt språklyft" inom SFI:n. Man menar också att skolan måste bli bättre på att "validera nyanlända elevers olika individuella kunskapsnivå tidigt i utbildningen" och ta till vara på de kunskaper som finns. Det kan vara viktiga steg för att stoppa slöseriet med de kunskaper och resurser som finns hos flyktingar och invandrare men som vi ofta inte utnyttjar idag.

Vänsterpartiets integrationspolitiska talesman, Kalle Larsson, välkomnar även han förslaget.
- Integrationspolitiken och flyktingmottagandet måste förändras. Flera av de förslag Socialdemokraterna idag presenterar visar på en välkommen kursändring. Det gäller bland annat alla kommuners skyldighet att kunna ta emot asylsökande och flyktingar, att anhöriga skall omfattas av introduktionsinsatser och skolans betydelse.
Kanske kan man se artikeln som att sossarna nu markerar mot smygrasism och sätter ner foten mot främlingsfientligheten. Att man väljer en ny riktning i stället för att av rädsla för att tappa väljare till SD och med risken för ökad främlingsfientlighet som motiv, steg för steg (eller som med apatiska-dabatten, med stora kliv) anpassat sin politik deras främlingsfientliga agenda. Jag hoppas det.

Men även om det är ett stort kliv bort från den skamliga debatten om de apatiska flyktingbarnen så återstår det mycket för sossarna att bevisa innan man framstår som ett humanistiskt parti i mina ögon igen.

Påpekande: Det här inlägget tar upp min syn på socialdemokraternas officiella politik och inte hur enskilda sossar har agerat. Jag är fullt medveten om att många sossar, antagligen en majoritet, har förespråkat en helt annan linje än den som bedrivits av ledningen, inte minst när det gäller de apatiska flyktingbarnen, och att många också är radikala motståndare mot främlingsfientlighet i alla dess former.

Dagens Konflikt tar upp en viktig fråga som inte berördes i sossarnas artikel: papperslösas rätt till vård.


Bloggat: Vi i Sverige,
Media: AB, Ex, SvD,
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Fifflet i moderaterna, loaderrorready skriver Nytt på nätet och på gång i Lund, Redaktionen skriver Sverigedemokrat jämställer muslimer med nazister – polisanmäls, Bo Myre skriver Rozbrat – the final strike (eng / sve), andread0ria skriver Halv seger för sopåkarna
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

4 kommentarer:

goran sa...

Sossarnas förlag kommer nog snarast att stärka SD i nästa val.

goran sa...

Förslaget kommer snarast att ge fler röster till SD. Stolpskott.

Leonard sa...

Intressant blogg du har. Är själv grön kristen socialist, och borde nog bilda mitt egna parti eftersom jag aldrig verkar hålla med någon stans! Däremot är jag med i SSU, även om det inte händer mycket där jag bor.

Leonard
www.trierer.blogg.se (jag använder inte blogspot)

Kaj Raving sa...

Tack Leonard.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...