01 februari 2010

Reinfeldts verklighet har inget med verkligheten att göra

I måndagens partiledarebatt i Agenda så påstod statsminister Reinfeldt upprepade gånger att sysselsättningen ökat med hundratusen personer under regeringens tid. Förutom att det är uppenbart bisarrt att räkna sysselsättning i absoluta tal och inte i procent så visar det sig dessutom nu att påståendet inte har något som helst med verkligheten att göra.

Det regeringen gjort var att man jämfört äpplen med apelsiner och på sätt kommit fram till en siffra som passade det egna syftet. Om man i stället håller sig till de korrekta jämförelserna så ser det helt annorlunda ut.  Då kan det i stället på sin höjd röra sig om 11.800 fler sysselsatta, om man är välvillig med statistiken, medan det är 12.300 färre om man inte är lika snäll. Oavsett vilket så är det väldigt långt från de 100.000 som Reinfeldt påstod fanns. Utöver det så har vi haft en befolkningsökning på 200.000 människor.

Så tvärtemot vad statsministern påstår så har antalet arbetslösa ökat med 100.000 - och det är ingen påhittad siffra. Det ger onekligen ett helt nytt perspektiv på högerregeringens ständiga påståenden om att oppositionen inte har koll på siffrorna. Något att tänka på nästa gång Reinfeldt påstår att oppositionen far med önsketänkande.

Om man nu använde sig av siffran för att medvetet föra folket bakom ljuset eller om det nu är så att man bara har dålig koll på siffrorna så är anledningen till att man använde sig av siffran i debatten helt klar. Det handlar givetvis om att Reinfeldt är desperat över att visa en annan verklighet än den som alla vi andra kan se omkring oss och som visar på regeringens monumentala misslyckande när det gäller att skapa arbetstillfällen.

Följaktligen så har Reinfeldts verklighet heller inget med verkligheten att göra.


Bloggat: Alliansfritt1, 2, S-buzz, oven, Alf Norberg, Emil Broberg,Göran Johansson

Media: Svt, Politikerbloggen, DI, SR, DN,SvD, AB

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver De Krimninella Jägargängen, Anders_S skriver PET-anklager: Behov for en undersøgelse, tusenpekpinnar skriver Strukton rail och Banverket mördar utanför Linköping, Fredrik Jönsson skriver Strömbäck: Hägglund har rätt i sin kritik mot medierna, theo skriver Politiska celler av arbetslösa
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...