05 februari 2010

Reinfeldt har fortsatta problem med sanningen

Statsminister Fredrik Reinfeldt har uppenbart stora problem med att förhålla sig till den verklighet som hans egen politik har skapat, dvs en skenande arbetslöshet. Det har dels gjort att han helt har slutat prata om arbetslösheten för att i stället tala om antalet sysselsatta. Det är väl ingen skillnad kan man tycka vid en första anblick, men grejen är att eftersom befolkningen konstant ökar så ökar också antalet sysselsatta även om inte arbetslösheten minskar.

Det har också gjort att Reinfeldt är beredd att ta till vilka siffror som helst oavsett om de är sanna eller inte, bara de låter bra. Och sanna har inte siffrorna han slängt sig med varit, inte heller denna gång.

Först var det i partiledardebatten i Agenda som han upprepade gånger stoltserade med att sysselsättningen minsann hade ökat med 100.000! Snart uppdagades det dock att det helt enkelt inte var sant. I stället har sysselsättningen i bästa fall ökat markant, samtidigt som andelen av befolkningen som är sysselsatt har minskat rejält. Med andra ord: arbetslösheten har ökat!

Igår under frågestunden i riksdagen så var det då dags för nästa lögn. I debatten påstod då Reinfeldt att sysselsättningen visserligen inte ökat med 100.000 som han tidigare hävdat, men att den ändå ökat med 40.000 sedan 2006 "då regeringen tillträdde". Nu har det då visat sig att inte heller dessa siffror stämmer.

I stället för att förhålla sig till sanningen så använder han sig denna gång av medeltalet från 2006 och tillgodoräknar sig alla de arbetstillfällen som skapades under hela året trots att regeringen bara hade makten någon månad. Dessutom används medeltalet för 2009, ett år som arbetslösheten har ökat rejält. Men genom att räkna på snittet så får man ner siffrorna eftersom arbetslösheten var mycket högre i slutet. Det är en falsk matematik som Alliansfritt Sverige skrivit en rapport om.
Där beskrivs i detalj hur Reinfeldt har konstruerat siffran "40 000" i ökad sysselsättning sedan "2006 - då vi tillträdde" - en siffra som är falsk.
Den förklarar också hur han, om Reinfeldt skulle vilja räkna ärligt, skulle komma fram till en minskning på 51 000 sysselsatta.
Den förklarar också varför Reinfeldt vill fokusera på just sysselsättningssiffror - då de ökar automatiskt med befolkningsökningen.

Läs hela rapporten från Alliansfritt Sverige här.Bloggat: Alliansfritt1, 2, 3, Viktor Tullgren,
Media: SvD, DN, Politiken.se,
Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Maud Olofsson i utförsbacken, Anders_S skriver Problemet med Mosa Sayeds avhandling stavas postmodernism, Redaktionen skriver Sverigedemokraterna behöver dig!, Kaj Raving skriver Välkommet stöd för vår motion från Fotbollsfrun, Fredrik Jönsson skriver sdnyheter på Twitter, Josefin skriver Popstjärnor, kemikalier och ett jävla samhälle
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.
Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...