25 januari 2010

Vänsterpartiet vågar ta ansvar

Att hoten mot miljön, inte minst i form av växthuseffekten, är en oerhört viktig fråga är de flesta partier från höger till vänster överens om, åtminstone i retoriken. Frågan är i vilken mån man är beredd att gå från ord till handling. Är man verkligen beredda att ta konsekvenserna av detta medvetande och ställa sig bakom reella förändringar för människor i vardagslivet?

Att köttkonsumtionen är en av de absolut största miljöbovarna som finns och står för 18% av utsläppen av växthusgaser är inte längre något som enbart veganer är medvetna om utan något som man kunnat läsa om i exempelvis Aftonbladet och som även fått Livsmedelsverket att miljöanpassa sina kostråd. Men vilka partier är beredda att ta dessa kunskaper på allvar och arbeta för en förändring?
Den belgiska staden Gent har intagit en tätposition i kampen mot klimathotet. Detta genom att från den 13 maj vara den antagligen första staden i världen som inför en officiell miljödag, en köttfri dag i veckan.

Med hänvisning till att inte mindre än 18% av de globala växthusgaserna kommer från köttindustrin så har politikerna i Gent beslutat att ta ett ordentligt grepp i kampen mot klimatförändringarna. Detta gör man genom att bland annat informera om köttindustrins miljökonsekvenser och genom att uppmuntra och underlätta för ökad vegetarisk matlagning. Man har dessutom utsett torsdagar till köttfri dag med följande motivation.
Varje sänkning av köttproduktion och konsumtion, som leder till en minskning av utsläpp av växthusgaser och utarmning av mark, vatten och luft, ökenspridning och avskogning, kommer att medföra stora fördelar för miljön.

Gent också vill vara en hälsosam stad. En välbalanserad vegetarisk måltid är inte bara ekologiskt hållbar utan också hälsosam. Belgare, och européerna i allmänhet äter för mycket kött och för lite grönsaker, vilket har allvarliga konsekvenser för deras hälsa. För mycket kött ökar kolesterolnivåer samt risken för vissa cancerformer, diabetes och fetma.

Vänsterpartiet i Nybro lämnade förra året in en motion där vi föreslår just detta, att även vår kommun måste ta ett ansvar för att minska vår klimatpåverkan. Det vill vi göra genom att det inom kommunens verksamheter införs miljödagar minst en gång i veckan, då det serveras enbart vegetarisk mat, på samma sätt som man gjort i Gent.

Nybro kommun har nu möjligheten att inta en tätposition bland svenska städer och visa att vi inte bara pratar utan att vi även agerar för att värna vår miljö genom att ta tag i ett av de främsta hoten mot vår miljö – den höga köttkonsumtionen.

Vänsterpartiet vågar och vill visa att vi tar miljön på allvar. Hur är det med övriga partier? Nu är det upp till bevis som gäller för Nybros politiker.Media: SR Kalmar,

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Häger – Dagens Bild, campkent skriver Min första sosse., L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Bemanningsföretag är slavföretag, Anders_S skriver Ja till halal- och kosherslakt – nej till djurplågeri, martin skriver Arbetande fattiga i Centerns Sverige, Johan Frick skriver Tillbaks i Stockholm
För mer vänsterbloggar besök www.konfliktportalen.se.

Förhoppningsvis fann du detta intressant och vill läsa mer om: , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...